Så ska havsvikarnas miljö förbättras

Flera länsstyrelser går nu ihop och jobbar tillsammans för att i ett nytt projekt förbättra miljön i sina havsvikar.

Nytt projekt. Dennis Wiström har deltagit i ett projektmöte för ett nytt miljöprojekt.

Nytt projekt. Dennis Wiström har deltagit i ett projektmöte för ett nytt miljöprojekt.

Foto: Ingrid Johansson-Hjortvid/arkiv

Lofta2017-06-15 14:15

Ett projektmöte har hållits i Västerviks kommun med representanter från länsstyrelserna i Kalmar, Blekinge, Östergötland, Stockholm och Södermanland.

Projektet har fått namnet "Vik för vik". Dennis Wiström, som jobbar med flera miljöprojekt i Västerviks kommun, säger till VT att det är ett antal havsvikar längs kusten som omfattas av projektet.

I vår kommun är det Uknö glo och Vinö glo i Lofta, som Markus Nord ska inventera.

– Det vi kommer att göra är att först skaffa oss en uppfattning om hur det ser ut, genom vattenprover och sedimentprover, säger han.

När det står klart hur det förhåller sig med näringsämnen och kemiska nivåer, kommer en åtgärdsplan att tas fram.

De vikar som ingår i projektet ser sinsemellan väldigt olika ut, så det går inte att göra likadant med alla.

Enligt Dennis Wiström beräknas förstudien vara klar hösten 2018.

Han hoppas att fler havsvikar i landet kan bli bättre genom att man gör som i Dynestadviken utanför Gamleby, och låter övergött vatten bli en resurs i form av näring på åkermarken. Genom projektet kan konceptet spridas till fler.

De försök som gjorts i Gamleby, med att vattna åkermark med övergött vatten, har varit positiva. Skördarna har ökat, samtidigt som det har blivit mindre kväve och fosfor i viken.

Det är länsstyrelsen i Södermanland som är projektägare för "Vik för vik". Under vintern kommer resultaten från sommarens provtagningar att sammanställas och en åtgärdsplan att göras. I vissa fall kan det förstås vara så att inget behöver göras, utan att det är bra som det är.

Markus Nord tycker att det är bra att de jobbar tillsammans för att hitta lösningar, i stället för att var och en på sitt håll uppfinner hjulet på nytt.

Det tar lång tid att få skörda frukterna av miljöarbete, men när det väl börjar märkas förbättringar, går det allt snabbare.

Kommunen har under cirka 20 års tid jobbat med åtgärder i Gamlebyvikens avrinningsområde, bland annat när det gäller enskilda avlopp.

Nu börjar det se allt bättre ut. Tidigare var det syrefritt på vissa håll även i de ytliga bottensedimenten, men nu är det bara längre ner i sedimenten som det är så.

Avslutningsvis ger Markus Nord en bild av hur det funkar med miljöarbete i praktiken:

– Det tar lång tid att stoppa bollen, för den är stor och tung, och sedan tar det lång tid att ändra riktning på den också.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om