Det är Dennis Wiström på kommunen som håller i det relativt nystartade projektet Loftaån, där planerna för Uknö nu så smått börjar ta form.
Häromdagen träffade han markägarna, Per och Kicki Olsson på Vinö, för att diskutera hur man skulle kunna göra.
Med vid det mötet var även två representanter för Tjust fågelklubb, Larsgunnar Nilsson och Magnus Kasselstrand, eftersom det aktuella området är en fin fågellokal.
Dennis Wiström tycker att det är viktigt med dialog vid den här typen av projekt, och att de som är berörda av åtgärderna får vara med tidigt i processen och tycka till.
– Det är markägarna och fågelklubben som kommer att vara där mycket, och då måste de bli nöjda.
I takt med att det blir allt större svängningar i klimatet, med mer torka och mer översvämningar, måste infrastrukturen ute i markerna anpassas efter de nya förutsättningarna, så att åkrarna går att bruka och näringsläckaget hålls nere.
Vid Uknö finns det gott om fuktiga partier, vilket gynnar fågellivet, men det ställer också till det på de ställen där marken ska brukas.
– Åkermarken är så sur att maskinerna fastnar, säger Dennis Wiström.
Han syftar då på den del av området som ligger åt Lofta till.
Här skulle han vilja restaurera våtmarken på samma sätt som planeras vid Målserum i Västervik och vid Skramstad i Gamleby, med en djupare, permanent vattenspegel och flacka stränder runtomkring.
De massor som man då gräver ur, placeras på åkermarken intill. Det gör i sin tur att den blir stadigare och kan brukas lättare.
Vid Uknö glo, på andra sidan vägen, är det i dag väldigt mycket vass.
Tanken är att använda djuren för att beta bort vassen, och få en betad strandäng i stället, vilket gynnar den biologiska mångfalden. Då blir samtidigt korna en näringsfälla.
I dag går näringen till vassen, men tanken är att den i framtiden ska gå först till korna och sedan till oss, när vi äter upp korna.
De pengar som redan finns i projektet kan användas för att växla upp och få ytterligare statsbidrag och EU-bidrag till våtmarken, eftersom det kostar en hel del att gräva ur.
Markägarna, Per och Kicki Olsson, har bott på Vinö i åtta år nu. Det är alla deras kor och kalvar som med sitt idoga betande har gjort att Uknö har blivit en så fantastisk fågellokal.
Varken Kicki eller Per är särskilt fågelintresserade egentligen, men de tycker båda att det är roligt att det har blivit så bra för fåglarna och de är måna om att det ska fortsätta vara så även i framtiden.
Det som de tycker är positivt i det här projektet är att alla tre perspektiven finns med: lantbruket, miljön och fågellivet.
Det är något som de menar måste gå hand i hand nämligen, om det ska fungera på sikt.
– Kan vi inte ha något lönsamt lantbruk, kan vi inte ha något miljöarbete heller. Men vi måste vara rädda om naturen. Det är ju den vi lever på, säger Per.
Projekt Loftaån omfattar såklart hela ån, men åtgärderna startar vid åns mynning i Gudingen och sedan jobbar man sig vidare inåt landet. Längre upp i ån finns bland annat planer på en fosfordamm.
Som VT tidigare berättat är det ett så kallat Lova-projekt. Lova står för lokala vattenvårdsprojekt och för det här projektet har kommunen fått 900 000 kronor i statsbidrag.
Tidigare har liknande åtgärder gjorts vid Baggetorpsån. Där har man lyckats med att både öka produktionen och minska läckaget av näringsämnen.