Berit, 83, om oron över ovaccinerade sjukresechaufförer

Cancersjuka Loftahammarsbon Berit Apelgren Linderson, 83 år, oroas över smittsäkerheten på de sjukresor hon gör till Länssjukhuset i Kalmar en gång i veckan. Enligt KLT:s trafikdirektör är munskyddskrav hos chaufförerna varken möjligt eller önskvärt.

"Vi vill inte lägga ribban på någon annan nivå än vad expertisen säger", svarar KLT:s trafikdirektör Christer Holmgren om oron som cancersjuka Berit Apelgren Linderson känner inför att behöva åka sjuktransport med ovaccinerade förare som inte bär munskydd.

"Vi vill inte lägga ribban på någon annan nivå än vad expertisen säger", svarar KLT:s trafikdirektör Christer Holmgren om oron som cancersjuka Berit Apelgren Linderson känner inför att behöva åka sjuktransport med ovaccinerade förare som inte bär munskydd.

Foto: Montage

Loftahammar2021-09-24 16:00

SVT Småland var först med att berätta att fem chaufförer som Berit frågat sagt att de är ovaccinerade, och att ingen av dem bar munskydd.

– Jag tycker att regeringen och regionen borde kräva munskydd och vaccination. Vad är det för mening med att sjukvården försöker rädda livet på mig om jag ändå måste åka med någon som är ovaccinerad? säger Berit, och berättar att hon känner sig maktlös.

– Jag har inget val. Jag orkar inte köra hela vägen till Kalmar själv.

I länet ansvarar Kalmar länstrafik (KLT) för sjukresor.

– Vi har inte satt några egna regler utan lyssnar helt och håller på smittskyddsenheten och folkhälsomyndigheten. Nu är rekommendationen om munskydd borttagna i både särskild och allmän kollektivtrafik, säger Christer Holmgren, trafikdirektör på KLT.

Folkhälsomyndigheten skriver förvisso att den bevisade effekten av munskydd är begränsad. Samtidigt kan munskydd vara av värde vid nära kontakter "exempelvis i kollektivtrafiken vid hög smittspridning". 

Smittspridningen i länet har varit högre de senaste fyra veckorna, jämfört med föregående fyraveckorsperiod. Vecka 34 till och med 37 noterades i genomsnitt 128 nya fall per vecka. Vecka 30 till och med 33 i snitt 82 fall per vecka. 

Men lika sant är att smittspridningen nu är en tiondel så hög som när den var som störst, med i genomsnitt 1 272 nya fall per vecka (vecka 13–16).

På vissa arbetsplatser är det svårt att undvika nära kontakter. Folkhälsomyndigheten skriver att sådana situationer bör identifieras gemensamt av arbetsgivare och anställda: "rutiner för hur munskydd ska användas bör tas fram utifrån det identifierade behovet". Ett sådant behov har inte identifierats gällande sjukresor.

Berit är orolig både för sin egen och andras del. Hon önskar att chaufförer bär munskydd, särskilt om de inte är vaccinerade.

– Vi som arbetsgivare uppmanar givetvis att alla ska följa rekommendationerna om vaccination, men vi har ingen möjlighet att fråga om det, säger Holmgren. 

Är inte en rekommendation om munskydd ett förhållandevis litet intrång i integriteten hos anställda?

– Man kan tycka att munskydd innebär ett mindre intrång i integriteten, men vi förlitar oss på de med specialistkunskaper. Man kan bära munskydd som resenär, men inte kräva att chauffören bär munskydd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!