Bullar blir biogas: "Vi fÄr pengar för varje kilo"

Överbliven deg frĂ„n Findus bullfabrik i Loftahammar förvandlas numera till etanol istĂ€llet för att slĂ€ngas i soporna. Fabriken har minskat sin klimatpĂ„verkan – och tjĂ€nar dessutom pengar pĂ„ att sĂ€lja gammal deg.

Ekonomichefen Thomas AlmesÄker kliver upp pÄ trappan för att ta en titt i containern med deg- och brödavfall.

Ekonomichefen Thomas AlmesÄker kliver upp pÄ trappan för att ta en titt i containern med deg- och brödavfall.

Foto: Karin Hertz

Loftahammar2021-07-04 08:00
undefined
Överbliven deg och produkter som inte hĂ„ller mĂ„ttet samlas i en container som LantmĂ€nnen agroetanol kommer och hĂ€mtar. Degen och bullarna förvandlas till bioetanol i LantmĂ€nnens fabrik i Norrköping.

I en stor container inne i fabriken jĂ€ser det. 

Ekonomichefen Thomas AlmesÄker kliver upp pÄ den flyttningsbara trappan och tittar ner i containern. Containern Àr Àn sÄ lÀnge halvfull och i den samsas fÀrdiggrÀddade bullar med gammal deg.

En full container innehĂ„ller mellan Ă„tta och tolv ton bull- och degrester. Under 2020 hĂ€mtades totalt 123 ton frĂ„n Findus i Loftahammar. Den totala produktionsbudgeten för 2021 ligger pĂ„ 2 500 ton, berĂ€ttar ekonomichefen.

– Vi fĂ„r pengar för varje kilo. Förut betalade vi för avfallet, nu fĂ„r vi betalt för det i stĂ€llet, sĂ€ger Thomas AlmesĂ„ker.

undefined
Ekonomichefen Thomas AlmesÄker och Patrik Svensson, administrativ chef pÄ Findusfabriken i Loftahammar.

Det Àr LantmÀnnen agroetanol, som Àr en del av lantbrukskooperativet LantmÀnnen, som hÀmtar restavfallet frÄn Findusfabriken i Loftahammar och omvandlar det till bioetanol i sin fabrik i Norrköping.

Alla bullar, wienerbröd, pizzabottnar, pajer och kakor som produceras i fabriken mÄste se ut pÄ ett visst sÀtt och ha rÀtt vikt. DÀrför hÀnder det att en del fÀrdiggrÀddade produkter hamnar bland restavfallet.

– Vi sorterar bort produkter som inte Ă€r perfekta med hjĂ€lp av optisk igenkĂ€nning efter grĂ€ddning. Vi kan exempelvis inte sĂ€lja produkter till undervikt, sĂ€ger Thomas AlmesĂ„ker.

Han poÀngterar att en del produkter som inte uppnÄr kvalitetskraven sÀljs till reducerat pris direkt till personalen.

Findus hĂ„ller ocksĂ„ pĂ„ att se över sina förpackningar. 

– MĂ„let Ă€r att de ska vara helt Ă„tervinningsbara och vi försöker fĂ„ fram mer miljövĂ€nlig plast, sĂ€ger Patrik Svensson, administrativ chef.

undefined
Fabriken fick byggas ut för att Àven rymma containern med degavfall.

Findus har genomfört en hel del satsningar pÄ att göra fabrikerna mer miljövÀnliga. Loftahammarsfabriken har övergÄtt till grön el och dessutom bytt ut en stor del av belysningenfrÄn lysrör till led, vilket nÀstan halverat energiförbrukningen för fabrikens belysning.

NÀsta projekt, som visserligen ligger en bit fram i tiden, handlar om att göra en av fabrikens frysar mer energisnÄl.

– Det Ă€r ett stort projekt. Den nuvarande frysen Ă€r gammal och dĂ„ligt isolerad och drar mycket energi, sĂ€ger Thomas AlmesĂ„ker.

I frysen fÄr det rum 250 pallar med fÀrdiga produkter.

– Den rymmer ungefĂ€r tvĂ„ dagars produktion, och fungerar endast som ett mellanlager inför transport till centrallagret. De frysta produkterna hĂ€mtas fyra eller fem gĂ„nger i veckan, sĂ€ger Patrik Svensson.

undefined
Ekonomichefen Thomas AlmesÄker och administrativa chefen Patrik Svensson stannar till vid ett kÀrl fyllt med deg och kasserade bullar.
undefined
Thomas AlmesÄker och Patrik Svensson stÄr framför Findusfabriken i Loftahammar.
undefined
Thomas AlmesÄker och Patrik Svensson stÄr framför Findusfabriken i Loftahammar.
undefined
SÄ hÀr ser avfallet ut som ska omvandlas till bioetanol i LantmÀnnens fabrik i Norrköping.
undefined
Just i dag ligger produktionen nere i Findusfabriken i Loftahammar. Administrativa chefen Patrik Svensson ringer ett samtal medan ekonomichefen Thomas AlmesÄker öppnar porten.
undefined
Ekonomichefen Thomas AlmesÄker kliver upp pÄ trappan för att ta en titt i containern med deg- och brödavfall.
undefined
Fabriken ligger mittemot brandstationen i Loftahammar. Tidigare hette företaget Wienerbagarn. Fabriken har funnits i Loftahammar sedan 1966. Findus Àgs numera av livsmedelsföretaget Nomad foods Europe.
undefined
HÀr förvaras stora pÄsar fulla av kanel.
undefined
Det doftar kanelbullar utanför Findus i Loftahammar.
undefined
Findus i Loftahammar har ocksÄ investerat i laddstolpar. Det gör att fabrikens gÀster kan ladda sin elbil medan de Àr pÄ besök. Ekonomichefen Thomas AlmesÄker visar.
Karta: Loftahammar
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!