I en stor container inne i fabriken jÀser det.
Ekonomichefen Thomas AlmesÄker kliver upp pÄ den flyttningsbara trappan och tittar ner i containern. Containern Àr Àn sÄ lÀnge halvfull och i den samsas fÀrdiggrÀddade bullar med gammal deg.
En full container innehÄller mellan Ätta och tolv ton bull- och degrester. Under 2020 hÀmtades totalt 123 ton frÄn Findus i Loftahammar. Den totala produktionsbudgeten för 2021 ligger pÄ 2 500 ton, berÀttar ekonomichefen.
â Vi fĂ„r pengar för varje kilo. Förut betalade vi för avfallet, nu fĂ„r vi betalt för det i stĂ€llet, sĂ€ger Thomas AlmesĂ„ker.
Det Àr LantmÀnnen agroetanol, som Àr en del av lantbrukskooperativet LantmÀnnen, som hÀmtar restavfallet frÄn Findusfabriken i Loftahammar och omvandlar det till bioetanol i sin fabrik i Norrköping.
Alla bullar, wienerbröd, pizzabottnar, pajer och kakor som produceras i fabriken mÄste se ut pÄ ett visst sÀtt och ha rÀtt vikt. DÀrför hÀnder det att en del fÀrdiggrÀddade produkter hamnar bland restavfallet.
â Vi sorterar bort produkter som inte Ă€r perfekta med hjĂ€lp av optisk igenkĂ€nning efter grĂ€ddning. Vi kan exempelvis inte sĂ€lja produkter till undervikt, sĂ€ger Thomas AlmesĂ„ker.
Han poÀngterar att en del produkter som inte uppnÄr kvalitetskraven sÀljs till reducerat pris direkt till personalen.
Findus hÄller ocksÄ pÄ att se över sina förpackningar.
â MĂ„let Ă€r att de ska vara helt Ă„tervinningsbara och vi försöker fĂ„ fram mer miljövĂ€nlig plast, sĂ€ger Patrik Svensson, administrativ chef.
Findus har genomfört en hel del satsningar pÄ att göra fabrikerna mer miljövÀnliga. Loftahammarsfabriken har övergÄtt till grön el och dessutom bytt ut en stor del av belysningenfrÄn lysrör till led, vilket nÀstan halverat energiförbrukningen för fabrikens belysning.
NÀsta projekt, som visserligen ligger en bit fram i tiden, handlar om att göra en av fabrikens frysar mer energisnÄl.
â Det Ă€r ett stort projekt. Den nuvarande frysen Ă€r gammal och dĂ„ligt isolerad och drar mycket energi, sĂ€ger Thomas AlmesĂ„ker.
I frysen fÄr det rum 250 pallar med fÀrdiga produkter.
â Den rymmer ungefĂ€r tvĂ„ dagars produktion, och fungerar endast som ett mellanlager inför transport till centrallagret. De frysta produkterna hĂ€mtas fyra eller fem gĂ„nger i veckan, sĂ€ger Patrik Svensson.