Linda, 32, tar över Stures bageri i Loftahammar

En 33-årig epok är över. Roger och Katarina Andersson har sålt Stures i Loftahammar till Linda Danielsson, som tidigare drev restaurangen Sandbyhof. 
– Det känns bra att någon från orten tar över, säger Katarina.

Linda Danielsson tar över Stures bageri.

Linda Danielsson tar över Stures bageri.

Foto: Christer Andersson/Privat

Loftahammar2025-06-05 10:20

Redan 2021 berättade Katarina och Roger om sina planer på att sälja Stures bageri och kafé. De räknade med att det skulle ta ett tag, och att de skulle jobba kvar några år. Och så blev det. Men nu är affären klar och pappren påskrivna. Sedan den 3 juni är Linda Danielsson ny ägare.

– Vi har velat att det skulle kännas rätt. Det har funnits intressenter tidigare men vi har inte kommit i mål. Det känns bra att det blir någon på orten som tar över. Stures är nästan en kulturinstitution här i Loftahammar och vi känner stort värde i att det finns kvar. Linda har erfarenhet i branschen och håller hög kvalitet när det gäller maten, säger Katarina Andersson. 

Katarina Andersson tycker det känns roligt att lämna över verksamheten till Linda Danielsson.
Katarina Andersson tycker det känns roligt att lämna över verksamheten till Linda Danielsson.

Linda Danielsson är uppvuxen i Loftahammar och drev tidigare restaurangen Sandbyhof med sin mamma. 

– Jag har jobbat en del på Stures och vi har haft den här diskussionen ett tag. Jag har inte känt att jag varit redo tidigare, men nu är jag sugen på att ta den här chansen. Det känns jätteroligt, säger hon. 

Själva bageriet och kaféet kommer att drivas ungefär som idag, men Linda planerar att lägga till mer kvälls- och restaurangverksamhet. 

Ska ni ha öppet kvällstid året runt? 

– Ambitionen är att ha restaurangen öppet året runt, åtminstone på fredagskvällarna. I juli kommer vi att ha kvällsöppet torsdag till lördag. 

Menyn är inte spikad än, men Lindas ambition är att ha en levande meny som justeras efter hand. 

– Jag vill försöka ha det så att man inte kommer hit och känner att "det här har jag redan ätit tre gånger", säger Linda. 

– Det är lite den här ambitionen vi tycker är kul, och att Lindas intresse för mat spänner från vanlig husmanskost till a´la carte och avsmakningsmenyer. Något sådant här finns inte i Loftahammar idag, inflikar Katarina. 

Roger kommer jobba kvar i bageriet under sommaren, och även Katarina stannar i verksamheten ett tag till, som anställd. 

Roger Andersson kommer vara kvar i bageriet under sommaren.
Roger Andersson kommer vara kvar i bageriet under sommaren.
Stures är ett bageri med anor. De handskrivna recepten ur den gamla boken används fortfarande.
Stures är ett bageri med anor. De handskrivna recepten ur den gamla boken används fortfarande.
Stures café, bageri och restaurang i Loftahammar.
Stures café, bageri och restaurang i Loftahammar.

I och med ägarskiftet är en 33-årig era över. Paret Andersson tog över 1992 och har drivit Stures sen dess. 

– Innan dess drev Rogers mamma och pappa det också i 33 år. Det är lite konstigt att det blev så, säger Katarina. 

Är det en smula vemod också, att lämna över nu? 

– Ja, det kan du skriva upp, två gånger om! Det här är ju både mitt och Rogers livsverk. Men så är det ju med livet. En dag tar det slut, och det kommer nya dagar. Livet går vidare, och Sture kommer finnas kvar, vi kommer kunna gå hit ändå.

Ska du också driva Stures i 33 år, Linda? 

– Haha, ja det kan nog bli så!

Stures café, bageri och restaurang är något av en institution i Loftahammar, som drivits av samma familj i många decennier tillbaka.
Stures café, bageri och restaurang är något av en institution i Loftahammar, som drivits av samma familj i många decennier tillbaka.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!