När coronapandemin satte fart i våras, drabbades Wadstens kött & chark ganska hårt de första månaderna.
– Från mars har det gått ned ganska rejält, men från mitten av sommaren har det ökat igen, säger Andreas Wadsten, som representerar bolaget.
För några år sedan jobbade sex–sju personer på Wadstens kött & chark i Loftahammar. I dag är de två, plus en på timmar. Inriktningen har ändrats, eftersom det visade sig vara svårt att sälja egna produkter genom vanliga livsmedelsbutiker.
– Det är svårt att konkurrera med de stora producenterna i detaljhandeln. Fler och fler konsumenter tänker på innehåll och ursprung, men det är många som inte gör det. Vi har ett litet eget sortiment kvar, men det går mest till grossister, kaféer och restauranger, säger Andreas.
I stället har det blivit mer och mer tillverkning på uppdrag av företag, gårdsbutiker och även privatpersoner, till exempel jägare.
– Vi har mycket legotillverkning på vilt. Det har blivit en nisch som har ökat. Man märker att det finns en ökad efterfrågan på att förädla viltkött, säger Andreas, som även förädlar kött av exempelvis lamm och nöt.
En del av dessa charkprodukter säljs sedan i de olika Reko-ringar som finns runtom i regionen.
För närvarande jobbar Andreas heltid i företaget, där han på sikt ser ett behov av att kunna rekrytera någon mer medarbetare.
– Det är kul när det finns en efterfrågan. Det ringer nya kunder varje vecka och vill göra viltkorv.