Det är efter skolloven som lössen brukar dyka upp främst i barnens huvuden, men även i tonåringars och vuxnas. Nästa helg arrangeras de landsomfattande avlusningsdagarna för att förhindra att en lusepidemi bryter ut på skolor och förskolor.
– Här har vi inte märkt det än, säger Anneli Fogelin, skolsköterska på Ektorpsskolan i Norrköping.
Inom de närmaste dagarna kommer skolan skicka ut info till vårdnadshavarna att luskamma sina barn oavsett om de verkar ha löss eller inte.
Lössen upptäcks oftast genom klåda som orsakas av lössens bett. Men en del, särskilt vuxna, kan ha löss utan att det kliar. Då kan ett tecken vara att det ligger ett svart puder på kragen eller kudden, vilket är lusens avföring, eller ömsade lusskinn.
I Linköping har man märkt att det blivit vanligt att även äldre barn får löss.
– Jag har några varje år som kommer och tycker att det kliar, Lii Gaines, skolsköterska i årskurs sju till nio på Berzeliusskolan.
Tonåringar hänger tätt ihop över sina mobiler och kanske sover de ihop. Bland dem kan det kännas pinsamt att berätta det för kompisar.
– Då gäller att föräldrarna pratar med de andra föräldrarna. Behandlingsmedlen är rätt dyra och det då vill man ju inte ha det igen efter några veckor, säger Lii Gaines.
Problemen med löss har blivit allt vanligare, enligt Lii Gaines.
– När jag var liten, jag är född på 60-talet och när jag gick i skolan förekom det ju knappt. Men det är vanligt nu. När de väl har fått fäste så är det svårt att få bort dem om inte alla behandlas samtidigt.