Förra veckan gick Socialdemokraterna, Liberalerna och Centerpartiet ut med beskedet att de ska styra blivande Region Kalmar under kommande mandatperiod. Det fick Kristdemokraterna och Moderaterna att reagera starkt. Gudrun Brunegård (KD) hade hoppats på ett alliansstyre med Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Centerpartiet.

– Med politisk fingertoppskänsla, och genom att lyssna in andra partier, hade det gått, sa hon när beskedet om mittstyret kom.

Under onsdagen kom ett nytt besked från de kvarvarande borgerliga landstingspartierna:

M och KD bildar en gemensam ny opposition och kallar sig för M&KD-alliansen.

– Centerpartiet och Liberalerna valde att bryta det gamla allianssamarbetet för att gå i koalition med Socialdemokraterna istället. Kristdemokraterna och Moderaterna blev ensamma kvar på den borgerliga sidan av oppositionen, skriver de båda partierna i ett pressmeddelande.

Oppositionen kommer att inneha 17 av de 67 mandaten i landstingsfullmäktige. I pressmeddelandet skriver Malin Sjölander (M) och Gudrun Brunegård att deras huvudfokus kommer att vara att komma tillrätta med bemanningsproblemen i landstinget, samt förskjutningen av vårdens tyngdpunkt från slutenvård till primärvård.

M&KD-alliansen har påbörjat arbetet med en egen budget och en avsiktsförklaring över samarbetet.

VT har sökt Malin Sjölander och Gudrun Brunegård.