När det kommer till odlade hektar är Kalmar län det län där det odlas näst mest majs i hela landet. Det är bara Skåne som odlar på större yta, detta enligt preliminär statistik från Jordbruksverket. Men det betyder varken att vi äter mer majs än andra eller att den odlade majsen hamnar på tallriken. Istället blir den till foder, oftast till lantbrukarens egna djurbesättning.
Frågan är varför det har blivit populärt i lantbruket.
Länsstyrelsen i Kalmar län har koll på odlad mark i länet. Där arbetar Mårten Svensson.
– Som inom mycket annat går det trender även i jordbruk, säger Mårten Svensson, rådgivare och arialkontrollant på länsstyrelsen i Kalmar län.
Han framhåller att det allra oftast handlar om kontroll och om ekonomi.
Mathias Jonsson och hans bröder Gabriel och Henrik driver tillsammans gårdarna Ogestad och Hyllela. De odlar majs på 230 hektar, det har de gjort sedan de tog över gården 2005 men på Ogestad odlades det majs redan 2003. Han berättar att hela plantan, tre meter hög, hackas sönder och ensilieras för att sedan bli del i kosten till den egna besättning mjölkor. De har 1 350 kor som vardera äter cirka 22 kilo olika sorts foder varje dag. Fyra kilo av dessa utgörs av det egenproducerade majsfodret om man räknar i torrvikt, det vill säga utan vatten. Med vatten innebär det 12 kg majs per ko och dag.
Mathias Jonsson säger att det finns tre stora fördelar med majs.
Läs mer i papperstidningen.