Varför är det så gott om majs?

Odlingslandskapet har på senare år förändrats drastiskt. Där det förut stod säd, råg eller odlades annat, reser sig i dag majs i allt högre grad. Frågan är: varför?

Mathias Jonsson och hans bröder odlar 230 hektar med majs. Varje ko äter fyra kilo majsensilage om dagen, en stor del av de 22 kilo foder som de vill ha för att mjölka bra.

Mathias Jonsson och hans bröder odlar 230 hektar med majs. Varje ko äter fyra kilo majsensilage om dagen, en stor del av de 22 kilo foder som de vill ha för att mjölka bra.

Foto: Karin Hertz

Majs2013-09-16 21:00

När det kommer till odlade hektar är Kalmar län det län där det odlas näst mest majs i hela landet. Det är bara Skåne som odlar på större yta, detta enligt preliminär statistik från Jordbruksverket. Men det betyder varken att vi äter mer majs än andra eller att den odlade majsen hamnar på tallriken. Istället blir den till foder, oftast till lantbrukarens egna djurbesättning.

Frågan är varför det har blivit populärt i lantbruket.

Länsstyrelsen i Kalmar län har koll på odlad mark i länet. Där arbetar Mårten Svensson.

– Som inom mycket annat går det trender även i jordbruk, säger Mårten Svensson, rådgivare och arialkontrollant på länsstyrelsen i Kalmar län.

Han framhåller att det allra oftast handlar om kontroll och om ekonomi.

Mathias Jonsson och hans bröder Gabriel och Henrik driver tillsammans gårdarna Ogestad och Hyllela. De odlar majs på 230 hektar, det har de gjort sedan de tog över gården 2005 men på Ogestad odlades det majs redan 2003. Han berättar att hela plantan, tre meter hög, hackas sönder och ensilieras för att sedan bli del i kosten till den egna besättning mjölkor. De har 1 350 kor som vardera äter cirka 22 kilo olika sorts foder varje dag. Fyra kilo av dessa utgörs av det egenproducerade majsfodret om man räknar i torrvikt, det vill säga utan vatten. Med vatten innebär det 12 kg majs per ko och dag.

Mathias Jonsson säger att det finns tre stora fördelar med majs.

Läs mer i papperstidningen.

Vanligare gröda

Majs är en gröda som under senare år börjat odlas alltmer, särskilt i Kalmar län, även att det i år verkar odlas på mindre yta än tidigare. Den totala arealen uppgick under 2009 till 16 210 hektar. Merparten av arealen skördas som grönfoder, men drygt 1 000 hektar tröskades under 2009. Enligt jordbruksverkets preliminära statistik för 2013 odlas 3 411 hektar majs i Kalmar län i år, näst mest i Sverige, en liten minskning från föregående års odling.

I Skåne beräknar man att det odlas 5 807 hektar majs i år.

Källa: Jordbruksverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om