Under två dagar träffas Kubas nationalförsamling. Mötet äger rum på en konferensanläggning i utkanten av huvudstaden Havanna. Det 605 man starka parlamentet är i praktiken en marionettförsamling under kommunistpartiet, och har som främsta uppgift att formellt godkänna regeringens olika förslag.

Nationalförsamlingen har föreslagit att Miguel Díaz-Canel ska ta över presidentämbetet efter 86-årige Raúl Castro, som i sin tur tog över efter sin bror Fidel Castro 2008. Väljs Díaz-Canel – som är den ende kandidaten – blir han den förste kubanske statschefen som inte bär namnet Castro på över 40 år.

Relativt liberal

Den 57-årige ingenjören anses vara teknikvänlig och relativt liberal i sociala frågor. Men han tros vara försiktig till en början och befästa stödet bland den äldre generationen i partiet trots unga kubaners längtan efter en snabb förändring. Díaz-Canel lär inte utmana det enpartisystem som råder i kommuniststaten.

Kuba förändras, men jag förväntar mig inga dramatiska förändringar så länge som revolutionsledarna fortsätter att sitta på centrala poster i regeringen, säger den amerikanske demokratiske senatsledamoten Patrick Leahy, som har träffat både Castro och Díaz-Canel.

Söka Castros stöd

Politiska bedömare tror att Miguel Díaz-Canel kommer att söka Castros godkännande vid stora strategiska beslut, till exempel Kubas relationer till USA.

Castro kommer att vara kvar som den ultimata politiska medlaren till 2021 och kanske längre än så, säger Nicholas Watson vid konsultbolaget Teneo Intelligence.