Midsommar - nubbens och sillens stora tid

FÀrskpotatis, matjessill med grÀddfil och grÀslök, kryddad snaps, en god öl - och Taubes Calle Schewens vals i allsÄngshÀftet. Modesta krav för en lyckad midsommarmÄltid.

Mat & dryck2008-06-16 14:33

VÀlj din snaps med lite omsorg, alla kryddningar harmonierar inte med sillen, men kan vara perfekta till Jansson eller pytten pÄ nattkröken.
Vi svenskar har all anledning att ta vara pÄ vÄr brÀnnvinskultur. Vi Àr vÀrldsbÀst pÄ kryddad alkohol, vÄra nordiska grannar har inte alls samma variationsrikedom i utbudet. De passar ocksÄ fint till en rad typiskt svenska rÀtter - och dÄ inte minst till vÄra olika sillinlÀggningar (vÄr svenska sushi).


OP Anderson har inte utan anledning blivit en av svenskarnas favoritsnapsar. Dess smakintensiva kummin-, anis- och fÀnkÄlstoner gÄr utmÀrkt ihop med sÄvÀl sill av alla slag som till rökt lax och revbensspjÀll.
Den försyntare SkÄne har exakt samma kryddning men med halverad smakstyrka och gör sig dÀrför bÀst till de mildare sillinlÀggningarna. Gammal Norrlands Àr ocksÄ en mÄngsidig snaps som inte skÀmmer ut sig till nÄgon rÀtt.


Pomerans- och saffranssmakande Årsta brĂ€nnvin och ekfatslagrade, russintonade Östgöta SĂ€des Ă€r utmĂ€rkta, men inget till matjes- eller löksillen. Men testa bĂ„da till currysillen och den senare till gravlaxen och Jansson.
SvartvinbÀrsbrÀnnvin Àr gott pÄ egen hand, till rökt kött och mörk choklad - men katastrof till sillbordet. Nyköpings och BÀska droppar Àr lika fatala till sill, men den senare Àr oslagbar till pytt och som matsmÀltare efter mÄltiden.
Och kyl inte snapsen för hÄrt, dÄ försvinner alla de fina kryddnyanserna. Möjligen kan okryddat brÀnnvin serveras frysskÄpskallt.

Fyra svenska favoritsnapsar:
OP Anderson, 35 cl/137 kr 70 cl/252 kr
Sveriges mest exporterade snaps och min och mÄnga andras allroundsnaps. Brett anvÀndningsomrÄde med de klassiska brÀnnvinskryddorna kummin, fÀnkÄl och anis i rika mÄtt.

Gammal Norrlands Akvavit, 50 cl/194 kr
Identisk med OP men adderad med lite söta sherryaromer. Harmonierar fint med det mesta pÄ midsommarbordet, inte minst till det mest kryddstarka. BÀst till senaps- och vitlökssillen.

HerrgÄrds Aquavit 50 cl/197 kr
Exklusiv avrundad smak med dominans av kummin med försynta, men delikata, inslag av whisky och sherryfat. Fungerar bra till flertalet sillar men Ă€r allra bĂ€st till lax med hovmĂ€starsĂ„s, pytt och Jansson. Även till kryddiga kycklingklubbor.

LÀckö Slottsaquavit 50 cl/189 kr
En frisk, nÄgot söt och mjuk snaps med tydlig dillkaraktÀr tillsammans med kummintoner. En utmÀrkt sillpartner som aldrig tar över, men lyfter fram sillsmaken. Kanske allra lÀckrast till fransk löksill.


Sune Liljevall/TT Spektra

sune.liljevall@ttspektra.se

Fler snapstips

Citrus- och pomeransgÀnget
RĂ„nĂ€s, ÅrstabrĂ€nnvin, TĂ€llbergs FestbrĂ€nnvin, Utö, Nils Oscar Julaquavit, Snönubben Julsnaps (tĂ€nk bort "jul-", sĂ„ Ă€r allt okej).
Till kokt skinka, milda sillsorter, senapssill och krÀft- och skaldjursröra smakar de citruskyddade nubbarna perfekt.


Den svÀngiga gruppen
Rockigare snaps Àn Pors fÄr man leta efter. BÄde blommig och örtkryddig plus att den "doftar som en solvarm myr", en mitt-i-prick-beskrivning. Passar som handen i handsken till senapssill och currykryddade rÀtter.
I samma svĂ€ngiga rock-genre kan man lĂ€gga till Hallands FlĂ€der, Nyköpings BrĂ€nnvin, VĂ€stkustsnaps, Skanör Julaquavit och Restu Österudd frĂ„n Gotland. Österudd klassas inte som en kryddad snaps utan som en grappa dĂ„ det Ă€r ett destillat av pressresterna frĂ„n druvor. Att den passar i detta sĂ€llskap Ă€r sjĂ€lvklart.


Kummin, anis, fÀnkÄl och dill-gruppen
OP Anderson Aquavit, Aalborg Jubileums Akvavit, SkĂ„ne Akvavit, Gammal Norrlands Akvavit, Lysholms Linie Aquavit, ÖdĂ„kra Taffel Aquavit, Överste BrĂ€nnvin.
De Àr alla snapsar som passar bra till smakrik mat. Lagrad ost, revbensspjÀll, rökt lax, Äl och glasmÀstarsill. Dillsmaken kÀnns tydligt i Aalborgs varför associationer till höstens krÀftskiva redan kan göra sig pÄmind.


Snapsvisor
En medeltida, tysk tradition. Ursprungligen sjöngs det till nÄgons minne, som ett brudpar. Att sjunga runt midsommarbordet Àr trevligt och i dag stÄr det var och en fritt att sjunga, sÄ var det inte förr.
Brist pÄ sÄnger? - gÄ till Vin och Sprithistoriska museets hemsida www.vinosprithistoriska.se.
HÀr hittar ni fÀrdiga sÄnghÀften och mycket mer om snapsvisan. (TT Spektra)

Elke Jung/TT Spektra
elke.jung@ttspektra.se

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!