Just nu förbereds nästa stora kostupphandling för norra Kalmar län. Sex kommuner, från Mönsterås söder till Västervik i norr, har gått samman för att få så attraktiva bud som möjligt. Nackdelen hittills med att gå ihop i en stor gemensam upphandling är att det handlar om så stora volymer livsmedel att det bara är marknadens största aktörer som har kapacitet att lägga ett bud.
Vid senaste upphandlingen gjordes ett försök att få med även små leverantörer på tåget. Det skulle vara möjligt att att lägga bud på delar av det paket som upphandlades.
– Det gav inget gensvar, säger Ulla Öhrn, chef för den kommungemensamma inköpsavdelningen.
Den här gången kommer småleverantörerna att bjudas in ännu tydligare. Inför upphandlingen har man tittat på vilka matproducenter som finns i regionen, för att se vilka områden som kan vara intressanta för lokala leverantörer. Innan den stora upphandlingen, kommer ett antal småupphandlingar att göras. En köttproducent som kanske inte har kapacitet att leverera till alla sex kommunerna ska kunna lämna anbud på att leverera till en kommun, eller rentav bara några kommunala enheter.
– Det finns faktiskt en hel del producenter i regionen, och vi har fått ett bra gensvar på de informationsmöten som vi har haft, säger Ulla Öhrn.
Kan ni premiera närproducerad mat?
– Nej, inte alls. Den fria rörligheten för varor är grundläggande i EU-rätten, säger Ulla Öhrn.
Ytterligare ett hinder för små företag är att storkök har speciella krav för att maten ska kunna lagas till effektivt. Även om mat lagas från grunden så vill man exempelvis kunna beställa färdigstrimlat kött.
– Där kan det finnas möjligheter för lokala företag. En producent levererar kött till ett företag som förädlar det så att det passar storkökets behov, säger Ulla Öhrn.