Många bud om e-nummer i maten

Det finns mängder av så kallade E-nummer, tillsatser i mat. Diskussionerna har varit många och långa. Flera uppmärksammade böcker har kommit under åren när det gäller tillsatser i maten.

Catarina Tolf.

Catarina Tolf.

Foto: Ellen Nielsen Kindstrand

Mat2015-02-10 04:02

Det finns tillsatser listade från E100 till E1521 av EU och det handlar om ungefär 500 ämnen som är tillåtna.

– Är ämnet godkänt är det heller inte farligt. Sen är det upp till konsumenten att avgöra vad man stoppar i sig. Det är en bra och intressant debatt som har kommit fram. Det är bra att tänka efter och skaffa sig information om vad livsmedlen innehåller, säger Lena Wallin, statsinspektör hos Livsmedelsverket.

Så här svarar några Västerviksbor på frågan om de brukar kolla på e-numren när de handlar mat:

Christel Wallman Abbegård:

– Ibland, ett tag var jag inne på det. Ofta blir det lite bråttom när jag handlar och då hinner jag inte titta på det. Men jag försöker undvika vissa saker. Och handla närproducerat.

Catarina Tolf:

– Nej, jag vet knappt vad det är. Det kanske skulle vara bra. Men jag brukar tänka på kvaliteten, till exempel köpa svenskt kött.

Margareta Sköldstam:

– Inte så ofta, för jag tror jag har en bra uppfattning om vad som är nyttigt. Jag köper ekologisk mat, oftast närodlat, och aldrig halvfabrikat.

Pelle Preusse:

– Ibland. Men jag vet inte vad olika nummer står för, det hade varit bättre om det hade stått utskrivet.

Hela artikeln om e-nummer i maten är plusmärkt och enbart tillgänglig för betalande prenumeranter på VT. Du kan läsa den här!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om