Tillbaka där det började

Marcus Jonsson tog studenten från restaurangskolan i Västervik 2006. Därefter har han jobbat heltid som kock. Nu återvänder han till sitt gamla skolkök för att hjälpa eleverna att tillaga en sjurättersmiddag.

Foto: Karin Hertz

Matlagning2015-11-10 18:55

28-årige Marcus Jonsson jobbar just nu på Gripsholms värdshus utanför Mariefred. Innan dess var han bland annat i London ett halvår, och två år på en stor restaurang i Göteborg.

– Jag ville först välja ett fordonstekniskt program på gymnasiet, men var då tvungen att flytta. Så det blev restaurangskolan och det ångrar jag absolut inte, kärleken till att laga mat har växt hela tiden, säger Marcus Jonsson.

– Det riktigt roliga börjar när man kommer ut och får arbeta på riktigt. Först får man göra en del skitgöra, men man får jobba sig uppåt och utveckla sig själv.

Under tisdagen började prepareringen av middagen på sju rätter som ska serveras på onsdag i restaurangskolans lokaler.

Ni förstår: det är mycket att stå i.

– Men också väldigt givande. Alla elever är duktiga och det känns speciellt att komma tillbaka hit och hjälpa till, säger Marcus som själv tog initiativet till det hela.

Chokladkräm är en av ingredienserna som ska förberedas. Det uppdraget tilldelades Olle Svensson Imislund.

– Sjurätters är roligt, det är utmanande och det gäller att vi samarbetar bra, säger han.

Restaurangskolan har länge haft ett utbyte med Gripsholm, och Olle Svensson Imislund är en av eleverna som har varit där och både praktiserat och sommarjobbat.

– Det var väldigt lärorikt och något jag har stor nytta av framöver, säger Olle innan han med sina åtta klasskamrater i årskurs tre fortsätter att jobba på i köket.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om