Sedan 50-talet har det brutits grus i täkten, men för några år sedan tog det stopp. Täkten närmade sig ett område som klassades som riksintresse för naturvården, och länsstyrelsen sade nej till ett utökat tillstånd.
En tid senare fick länsstyrelsens tips om att brytningen fortsatt. Miljö- och byggnadsförvaltningens inspektörer åkte till området. Då visade det sig att entreprenören ansåg sig ha laglig rätt till schaktningsarbeten. Han visade upp ett marklov från Västerviks kommun. Lovet gav honom möjlighet till schaktarbeten för att förbereda anläggandet av en industrilokal.
Sedan dess har frågan sysselsatt först mark- och miljödomstolen, och sedan mark- och miljööverdomstolen: Vad gäller? Marklovet, som utgår från plan- och bygglagen eller länsstyrelsens förbud mot brytning som utgår från miljöbalken?
Entreprenörens advokat har anfört att förbudet grundar sig på att länsstyrelsen tror att huvudsyftet med schaktningsarbetet egentligen är att bryta grus. Eftersom företagarens syfte har varit att markbereda för en industrilokal är förbudet mot täktverksamhet inte giltigt, anser advokaten.
Länsstyrelsen har å sin sida ifrågasatt marklovet från Västerviks kommun:
– Det är utformat som en tjänsteanteckning. Rättskraften är otydlig. Dessutom fick våra planhandläggare inte möjlighet att yttra sig i ärendet.
Mark- och miljööverdomstolen kommer fram till miljöbalken inte kan sättas ur spel genom ett marklov. Förbudet gäller.