Mitt i prickInbyggd cykelhållare, plant lastgolv, hög sittposition och möjlighet till fyrhjulsdrift. Lägg till en tuff jeep-design och du får Opel Mokka - en bil som gjord både för skidåkare och stadsbor. De förstnämnda tar hjälp av fyrhjulsdriftens framkomlighet medan de andra klarar sig med framhjulsdrift, men ändå får en bil som klarar både stadskörning och helgutflykter.
Opel Mokka kommer med tre motoralternativ där 1,7-liters diesel med turbo, 130 hästkrafter, manuell sexväxlad låda och framhjulsdrift antas bli storsäljaren. Fyrhjulsdrift till samma motor kostar 15 000 kronor extra. Två ytterligare motorer finns, en framhjulsdriven 1,6-liters bensin med 115 hästkrafter för 179 900 kronor och en 1,4-liters bensinturbo med 140 hästkrafter och fyrhjulsdrift för 209 900 kronor.
Jag testar både bensinturbon och dieselmotorn och föredrar den förstnämnda. Den passar bilen perfekt och är lagom stark. Visserligen är den lättvarvad och motorn är en aning kraftlös innan varvet går upp, men det är ändå behagligt.
Den funkar bra även i stadsmiljö med den sexväxlade lådan som är enkel och vardaglig. Motorn är pigg och är just så lättkörd som man vill att en kompakt bil - 428 centimeter - ska vara, men med tillräckligt mycket kraft för att fixa både motorväg och omkörningar utan problem. På landsväg är det tyst i kupén och bilen går stadigt även i högre hastigheter.
Med dieselmotorn förvandlas Mokka, som med bensinturbon känns som en spänstig skolpojke, till en trött farbror som bullrar för minsta gas. Den känns osmidig, klumpig och seg. På tvåan, trean och fyrans växel bullrar motorn så där gammaldags dieselaktigt och först i högre hastigheter, snudd på olagliga i Sverige, vaknar gubben till liv och motorn kommer mer till sin rätt. Ett betydligt lugnare och lägre motorljud fyller kupén.
Mokka går att utrusta med Opel Eye, som är en kamera och grunden för kollisionsvarningssystemet, skyltigenkänningen och filbytesvarnaren.
Kollisionsvarnaren uppmärksammar föraren med både ljud och bild om det finns risk för krock med framförvarande fordon. Opel Eye läser också av hastighetsskyltar och visar i färddatorn vilken hastighet som gäller. Filbytesvarnaren piper om bilen är på väg ur sitt körfält.
Opel Eye är tillval och ingår i navigationspaketet som kostar 15 900 kronor. Men att en sådan liten bil erbjuder säkerhetssystem, om än som tillval, är bra. Opel hoppas locka just teknik- och säkerhetsintresserade kunder.