VW Jetta tillverkas sedan 2005 i Mexiko och hybridmodellen introducerades i USA redan i höstas. Med svenskens miljöengagemang och nyvaknade intresse för klassiska sedanbilar tror den svenske importören att Jetta Hybrid nu ska kunna locka köpare även på den här sidan Atlanten. Trots att hybridtekniken höjer priset med nästan 45 000 kronor.
Stjäl utrymme
För drivkraften svarar både en bensinmotor och en elmotor. Tillsammans utvecklar de 170 hästkrafter. Kraftöverföringen till drivhjulen går via en sjustegad DSG-växellåda. Högspänningsbatteriet på 1,1 kilowattimmar sitter inbyggt bakom baksätet och påverkar inte kupéutrymmet. Däremot stjäl det 136 liter av bagageutrymmet. Batteriplaceringen gör det dessutom inte möjligt att förse Jetta Hybrid med dragkrok.
Enligt den europeiska körcykeln är förbrukningen 0,41 liter milen vid blandad körning, vilket motsvarar ett koldioxidutsläpp på 95 gram per kilometer. Precis på den svenska miljöbilsgränsen.
Testbilens snittförbrukning stannade dock på 0,61 liter milen. Förklaringen är, åtminstone delvis, att den nya EU-körcykeln inte passar det svenska trafikflödet utan förutsätter att större delen av körtiden tillbringas i stadstrafik med många stopp. Där kommer hybridtekniken mer till sin rätt.
Med en knapptryckning kan du "tvinga" bilen att drivas enbart av el och helt utan utsläpp, men bara i ett par kilometer och i högst 70 kilometer i timmen. I praktiken klarar man inte ens den korta sträckan om det inte är vindstilla, sommarvarmt och plan väg.
När föraren trampar på bromsen byter elmotorn arbetsuppgift och fungerar i stället som generator och laddar batteriet med omvandlad rörelseenergi.
När du kör lite snabbare och när batterikapaciteten är låg drivs bilen helt av bensinmotorn. Då optimeras effekten så att överskottsenergi samtidigt laddar högspänningsbatteriet, via elmotorn som då åter fungerar som generator. De här olika faserna i hybridsystemet aktiveras och avaktiveras nästan helt utan att du som förare märker det.
När föraren släpper gaspedalen frikopplas dessutom bensinmotorn, precis som hos en gammal Saab med frihjul. Detta för att minska energiförbrukningen.
Per Gillbrand, Saab legendariske motorgeni, citerade gärna Tage Danielssons tes att "den som inte ser bakåt när han vill framåt får se upp". Och de allra första bilarna drevs ju som bekant av elmotorer.