Myndigheten för samhällsskydd och beredskap har gått ut med en enkät till samtliga länsstyrelser i landet för att kartlägga hur olika samhällsfunktioner klarar av att hantera flyktingsituationen. I Kalmar län har samtliga kommuner och landstinget deltagit i enkäten.
Där nämns bland annat att behovet kollektivtrafik ökat, brist på gode män och hög belastning på delar av vården som akutmottagningarna, psykiatri och mödravård.
Flera kommuner nämner att det börjar bli en ansträngd situation i skola och barnomsorg – där bland annat lokalbrist hotar.
Kalle Söderberg, chef för barn- och utbildningsförvaltningen i Västervik, säger att hittills har organisationen räckt till i Västerviks kommun.
– Vi hade en genomgång av läget i dag, och hittills har det gått bra.
Däremot säger han att om antalet ensamkommande flyktingbarn kommer att fortsätta att öka i samma takt som de senaste veckorna, och att det skulle inrättas ytterligare något större asylboende i Västervik kan läget bli ett annat.
– Då skulle vi få söka externa lokaler, och bygga upp särskilda utbildningsgrupper. Redan nu söker vi ytterligare personal för att ligga steget före.
Får ni den information som ni behöver för att kunna ligga steget före planeringsmässigt?
– Vi skulle nog vilja ha mer detaljerad information, men jag tror att vi får den information som finns.
Hittills har den ersättning som skolan fått från Migrationsverket räckt till för insatserna riktade till flyktingbarnen. Skulle det krävas att skolan hyr extralokaler, och måste göra nyanställningar kommer ytterligare tillskott att krävas.
Finns det arbetskraft att tillgå när ni söker fler lärare?
– Det är brist på lärare med kvalifikationer för att undervisa i svenska som andraspråk. Där kan vi få anställa personal som inte uppfyller de formella kraven fullt ut, säger Kalle Söderberg.