Efter glögg och pepparkaka blev det julbord med såväl kalla som varma rätter, och ostkaka som avslutning.
Lars-Åke Westerholm och Björn Åke Svahn minns jular från sin barndom, då både huvudet och fötterna från grisen fanns med på bordet. Fast det är inget som de saknar i dag.
Vad tycker ni mest om på julbordet?
– Sill och skinka ska det alltid vara, svarar Björn Åke snabbt.
– Och ägg, tillägger Lars-Åke.
Ulla-Britt Wennerberg spelade dragspel på Väntjänstens julbord, där alla som ville fick sjunga med i några julsånger.
Hon tror att det var mer mat förr på jularna.
– Det var en hel dag med mat. Sedan skulle man ha kaffe och alla goa kakor också.
I hennes föräldrahem hade de dopp i grytan mitt på dagen med kokt nötkött och fläskkött, fläskkorv och värmlandskorv. Julbord hade de senare på kvällen och sedan risgrynsgröt med mandel i.
Hon minns att hennes mamma la lutfisken i blöt i tvättstugan och bytte vatten på den flera gånger. Lutfisk åt de inte på julafton, utan någon annan av juldagarna.
Hon tycker fortfarande om lutfisk, men köper den färdig. Som tillbehör vill hon ha kokt potatis, ärtor och vit sås – kokt på smör – samt kryddpeppar och svartpeppar.
I och med julbordet avslutas höstsäsongen hos Väntjänsten i Överum, som har sin första träff för våren den 3 februari. Träffarna äger rum i församlingshemmet varannan tisdag.