"Nattpäron - på väg mot små och stora berättelser" är en interaktiv berättarutställning som erbjuder gränslösa möjligheter till experiment och utforskande. Här kan besökaren vara både aktiv och interaktiv och själv forma sina berättelser in i minsta detalj.
Här finns rattar att vrida på, lådor att öppna och en massa andra spännande grejer att testa och känna på.

Utställningsbilen från Riksutställningar utgör en del i det pågående läsprojektet "Killar och tjejer läser" i Västervik för barn i årskurserna 3 och 5. Lokala arrangörer är kultur- och fritidsförvaltningen, tillsammans med stadsbiblioteket.
För utställningspedagogiken svarar Beatrice Jansson Johansson:
- Utställningslokalen innehåller fyra byggstenar. I första avdelning finns en flera karaktärer att välja på i form av personer eller djur. Sedan kommer man till en viljeavdelning där besökaren bestämmer sig för vad han/hon vill ska hända med sin karaktär.

- I den tredje avdelningen finns så Problemhörnan. Där kan du hitta på exakt vilka olika äventyr dina karaktärer ska råka ut för. I avdelning nummer fyra finns slutligen miljöhörnet. Här finns mängder av extra berättarkryddor och här väljer du kusliga slott, drypande mörker, djup skog eller till och med undervattensmiljöer där historien ska utspelas, säger Beatrice Jansson Johansson.

Utställningen är scenografiskt uttrycksfull, rik på bilder, ting och ord samt ljus och ljud och den ger besökaren många tillfällen att pröva berättandets byggstenar och dramaturgi.
- Barnen utvecklas genom berättelserna. Från inspiration till identitet och personlig integritet är steget inte så långt, säger Armin Scholler som är turnéansvarig på Riksutställningar.

Mellan 08 och 15 på dagarna är besök av olika barngrupper inbokade. Övriga tider, då personal från biblioteket finns på plats, är även alla andra intresserade välkomna. Det är gratis att besöka den spännande sagovärlden på Spötorget.