Bojkottkampanj mot Tekniska Verken

Striden om regleringen av sjön Yxern fortsätter – och nu planerar grannar och intresseorganisationer för en bojkottaktion mot Tekniska verken.

Lågt vattenstånd. Bilden, som illustrerar det låga vattenståndet i Yxern, togs i somras av Tino Åberg - en av de grannar som engagerat sig för en annorlunda reglering av sjön.

Lågt vattenstånd. Bilden, som illustrerar det låga vattenståndet i Yxern, togs i somras av Tino Åberg - en av de grannar som engagerat sig för en annorlunda reglering av sjön.

Foto: Tina Åberg

Naturvård2015-11-17 04:05

Konflikten kring Yxern sträcker sig decennier tillbaka, och har fått ny näring på senare år. Det handlar om en vattendom från 1938 gör det möjligt för tio småskaliga kraftverk, som till större delen ägs av Tekniska verken i Linköping, att tappa så mycket vatten att vattennivån kan höjas och sänkas med flera meter periodvis – vilket hotar den biologiska mångfalden i sjön.

Grannar runt sjön planerar nu tillsammans med intresseorganisationen Älvräddarna en bojkottaktion mot Tekniska verken, som man anser är boven i dramat.

– Vi kommer att uppmana folk att gå över till ett annat bolag, med hjälp av affischer och flygblad, säger Christer Borg, ordförande i Älvräddarna.

Efter att problemen kring Yxern uppmärksammats även i riksmedia har Tekniska verken gått ut med att man kan tänka sig att sälja kraftverken till kommunerna. Kraftverksägarna har också ansökt om en förändring av vattendomen. Men den ansökta ändringen är inte tillräcklig, enligt Christer Borg – som anser att kraftbolagen hade kunnat göra mycket mer på egen hand, men struntar i det av ekonomiska skäl.

– Lite så här: Lagstiftarna säger att jag får sabba miljön, och då gör jag det. Det är galet att använda Kalmar läns största insjö som regleringssjö när kraftverken ändå ger så lite energi. Sjön är ekologiskt snart död.

Är ni inte rädda att genom en bojkott förstöra relationen till Tekniska verken?

– Vi har ingen relation till dem, de skiter i oss. Det här är lågprioriterat hos dem.

Anders Jonsson, vd för Tekniska verken, tillbakavisar kritiken. Bolaget tjänar för närvarande ingenting på kraftverken, men att bara lägga ner dem, och sluta reglera vattnet i Yxern, skulle få dramatiska konsekvenser för naturen runtomkring. Vissa vattendrag skulle torka ut, andra svämma över.

– Det här systemet av reglerade vatten har byggts upp under hundratals år. Här i Linköping har vi också reglerade vatten, och skulle man ta bort ett av kraftverken skulle hela stadsmiljön förändras.

Anders Jonsson håller med om att vattendomen måste förändras, men det måste ske i dialog med alla intressenter för att få en vettig lösning. Just nu pågår samtal och diskussioner om hur domen kan förändras.

Problemet har funnits i många år. Varför har det inte gått att lösa?

– Det har inte funnits en enighet. Tekniska verken har gjort försök att få till stånd en förändring, men vi är bara en av flera parter och vi har inte lyckas.

Anders Jonsson vill egentligen inte kommentera utspelet om en bojkottkampanj, men säger att det bästa vore om det blev en konstruktiv diskussion i stället.

– En seriös dialog är bättre än ett sådant här hot.

För en dryg vecka sedan gick Ulf Åberg, före detta vd i Totebo Industrier, ut och kritiserade Yxerns förkämpar för att använda ojusta debattknep. Att kraftverken inte har ordnat ålyngelledare, så att ålar kan vandra genom vattensystemet, är något som kritiserats. Enligt Ulf Åberg finns ingen anledning att ordna sådana ledare, då det inte finns ål i Yxern. Något som Christer Borg vill bemöta.

– Orsaken att det inte finns någon ål i Yxern är att de inte tar sig igenom kraftverkens turbiner. Av 20 000 ålyngel klarar sig ett. Det har med största sannolikhet funnits ål i Yxern.

Argumentet att om ålen, om den återvände, skulle äta upp sjöns kräftor, köper inte Christer Borg.

– Ål äter visserligen kräftor, men det är inte deras huvudföda.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om