Det var i fredags som S.A. Svensson Båt & Motor AB – som är företagets fullständiga namn – försattes i konkurs av Norrköpings tingsrätt. Detta efter en ansökan från ägarna som skriver att företaget ”befinner sig i obestånd på grund av bristande likviditet”.

Och på tisdagen gick även ett dotterbolag, som äger båtfirmans fastighet, samma öde till mötes.

– Men vi driver verksamheten i Valdemarsvik vidare med de nio anställda och ägarna, säger advokat Magnus Nedstrand, som har utsetts till konkursförvaltare för båda företagen.

Artikelbild

| Sorg. "Det är en tragedi", säger vd:n Ola Svensson om konkursen.

Målet är nu att hitta en ny ägare som kan ta över verksamheterna.

– Vi kommer att gå ut och sälja företaget någon gång i september–oktober. Vi har goda förhoppningar om att hitta en ny ägare och det är redan seriösa intressenter som har hört av sig till mig, säger Magnus Nedstrand.

Tror ni att personalen kan bli kvar?

– Ja, det är förhoppningen. Men samtidigt måste vi enligt lagen säga upp all personal vid en konkurs. Men de får jobba kvar under konkursboet, säger Magnus Nedstrand och berättar att man nu förebereder en konkursutförsäljning i helgen.

Båt & Motor har hunnit bli en anrikt Valdemarsviksföretag sedan det grundades 1973 av makarna Sven Arvid och Sonja Svensson. Verksamheten låg då i många år på Hamngatan vid gästhamnen inne i Valdemarsvik.

År 2000 tog syskonen Ola och Gunilla Svensson över företaget och flyttade 2010 ut till nya lokaler vid Sandviks Varv vid Valdemarsvikens strand.

Men nu går alltså familjeföretaget i graven – i alla fall tillfälligt.

– Det är en tragedi, säger Ola Svensson, vd och delägare till Båt & Motor, om att företaget försvinner ur familjen efter 44 år.

– Enkelt sagt så har intäkterna inte räckt till för att täcka utgifterna. Och så finns det även lite historik som hänger kvar, säger han.

Båt & Motor har både butik och verkstad i Valdemarsvik, där man förutom försäljning av båtar och tillbehör även erbjuder marina, service, båtupptagning och vinterförvaring. Dessutom har företaget sedan 2013 en butik i Västervik. Men den stängs nu, berättar Magnus Nedstrand.

– Vi måste fokusera på verksamheten i Valdemarsvik, eftersom personalen och den dominerande verksamheten finns där. Vi flyttar nu även över lagret från Västervik, säger han.

En annan fördel i Valdemarsvik är att man, genom dotterbolaget, alltså äger själva fastigheten vid Sandsviks varv. I Västervik däremot hyr man bara sina lokaler och dessutom är ett annat företag också inblandat i verksamheten. Så där väntas fortsatta överläggningar om framtiden, konstaterar Magnus Nedstrand.