Under söndagen är det första advent och många har därför plockat fram julbelysningen. Varje år testas flera nya julprodukter av Elsäkerhetsverket och nu har de sett en ny trend ifråga om just juleljus.

– I dag går det att köpa laserljus som lyser upp fasader med olika julmotiv för att slippa hänga upp belysning. Det har dykt upp fler och fler, säger inspektör för marknadskontroll Thomas Nilsson på Elsäkerhetsverket.

Att lysa upp sitt hus med laser kan vara ett trevligt sätt att hitta julstämningen, men se upp med ögonen.

Artikelbild

| Ett sätt att ha tryggare julstämning är att skaffa batteridrivna ljusslingor.

– Vi har tittat närmare på sex nya modeller utan att hitta några brister ur elsäkerhetssynpunkt. Men vi upptäckte att laserljuset är starkt och vill uppmana personer att vara försiktiga, särskilt om man har barn i närheten. Det har inte stått någonting om detta i bruksanvisningarna, säger Thomas Nilsson.

De aktuella julbelysningaran ska ha gränsvärdet klass 2, vilket i direkt kontakt med ögonen kan vara skadligt. Det kan också råka blända bilförare i trafiken om det används på fel sätt.

Strålskyddsmyndigheten understryker att det är bra att ha koll på riskerna när man hanterar laserjulbelysning.

– Det behöver inte vara farligt, men man ska iaktta riskerna och det behövs en medvetenhet om att man inte kan handskas med de här produkterna hur som helst, säger Martin Lindgren på Strålskyddsmyndigheten.

För den konsument som vill ha tryggare julbelysning i år rekommenderar Elsäkerhetverket ljus som inte går via vägguttaget.

– Nu för tiden är det också vanligt med batteridrivna ljusslingor och julbelysning, vilket är possitivt. De drar väldigt lite ström och det är mycket tryggare, säger Thomas Nilsson på Elsäkerhetsverket.