Vinterhalvåret är alltid kämpigt, men nu ser det värre ut än vanligt. Det säger Malin Lööw Johansson, som vid nyår har drivit lanthandeln i 23 år.
Hon valde nyligen att gå ut på butikens Facebook-sida med en vädjan till kunderna om att handla i lanthandeln: "Vi behöver er som kunder om vi ska kunna fortsätta att bedriva affärsverksamhet i Odensvi".
Har du fått några reaktioner?
– Ja, det har kommit kunder och sagt att "jag trodde inte att det var så viktigt". Men det är det. Alla affärer behöver kunder.
Malin upplever att folk tar för givet att lanthandeln ska finnas kvar, att det ordnar sig. Någon sådan garanti kan hon dock inte lämna. Det kan gå fort, om det går neråt.
– Om det skulle gå i konkurs, är det svårt att sälja verksamheten om det inte finns någon omsättning.
Skulle affären tvingas slå igen får det en rad följdeffekter för bygden. Campingen försvinner eftersom det inte finns någon reception längre. Skötseln av badplatsen, inklusive toaletter och gräsklippning, reduceras kraftigt. Kaféet upphör, liksom cateringen. Bokbussen kan också försvinna från orten.
När det gäller bygdegården måste någon annan ta över ansvaret för bokningar och städning av lokalerna. Där ingår även städning av omklädningsrummen i samband med fotbollsmatcher.
Kommunens servicepunkt i affären försvinner förstås också, liksom sådant som apoteksservice, försäljning av gymkort och fiskekort. Affären driver även bensinmacken.
Det är alltså ganska mycket som hänger ihop och påverkas av en eventuell nedläggning av lanthandeln. Och de tre svåraste månaderna står för dörren: januari, februari och mars.
Läget hade varit bättre om det hade varit en riktig toppensommar badmässigt, men nu var det ju inte det. Det var aldrig riktigt varmt. Dessutom regnade det en hel del och en regnskur vid fel tillfälle kan ställa till det för en butik som är beroende av badgäster under den viktiga högsäsongen.
Hur ska man då tänka som kund, om man vill hjälpa lanthandeln?
– Om fem personer per dag skulle handla för 200 kronor här, skulle det göra jättestor skillnad. Det kan verkligen vara avgörande för oss, säger Malin.
Ibland pratar du om de båda inköpslistorna.
– Ja, man kan faktiskt ha två listor: en för lanthandeln och en för de varor man inte hittar här.
Än så länge är det inte aktuellt att dra ner på personal.
– Nej, vi behövs ju när det drar i gång igen, säger Malin, som hoppas att kunderna passar på att handla inför julen i sin lokala butik.