Sexuella ofredanden på allmän plats har under de senaste veckorna debatterats flitigt. Detta efter de uppmärksammade händelserna i Köln, Stockholm och Kalmar där mängder av kvinnor utsatts av ett systematiskt kränkande från grupper av män.
VT har kartlagt sexuella ofredanden i Västerviks kommun genom statistik från polisen och brottsförebyggande rådet. (Blottning inte inräknat)
De flesta som anmäler att de blivit utsatta för ofredande i Västervik är kvinnor mellan 17 och 25 år. Anmälningarna där offret är under 17 år är ovanligare. I Västervik handlar det om ett till fem fall om året.
Nationellt, såväl som lokalt, är det ovanligt att offren är män. Under de senaste fem åren i Västervik har det anmälts två fall av sexuellt ofredande där offret är en man. I ena fallet var gärningsmannen en kvinna, i det andra var det en man.
En majoritet av anmälningarna (ca 80 procent) gäller händelser som inträffat utomhus, antingen i direkt anslutning till krogar och restauranger eller i samband med privata fester. I de flesta av dessa fall är offret inte bekant med gärningsmannen. En annan röd tråd i anmälningshögen är att det ofta varit alkohol inblandat, både vad gäller gärningsman och offer.
Anmälningsbenägenheten när det gäller sexualbrott är generellt sett låg. Och den blir lägre desto mindre allvarligt brottet är, berättar Klara Hradilova Selin som är ledande inom sexualbrottsforskningen i Sverige.
– När det kommer till brott som våldtäkt och andra grova överfall är benägenheten att anmäla högre, men även där är den låg. När det kommer till ofredanden är den sannolikt mycket låg, säger hon.
Undersökningar visar att mörkertalet vid sexualbrott generellt kan vara så hög som 80 procent.
Klara Hradilova Selin tycker att debatten om sexualbrott har fått ett överdrivet fokus på rättsväsendets möjlighet att arbeta förebyggande.
– När rättsväsendet kommer in i bilden är det i regel försent. Det är oerhört svårt att förutse och förebygga de här brotten. Jag tycker att frågan borde få en större plats i skolan, att man talar om gränsdragning till exempel redan på ett tidigt stadium i undervisningen, säger hon och fortsätter:
– Det förebyggande arbetet borde handla om att se till att det finns en samsyn bland unga människor om hur man behandlar varandra, vad som är okej och inte, att man öppet pratar om sexuell integritet som innefattar alla, oavsett om man är invandrad svensk eller infödd.