Sedan 2004 använder Trafikverket enbart Round Up. Sedan ogräståget började rulla i början av 2000-talet så uppstod protester i media rörande ogräståget. Trots protester rullar ogräståget fortfarande idag och den 12 juli kommer det till Västerviks kommun och Tjustbanan. Rullandes från Linköping till Västervik ska 11,4 mil av spår besprutas.
Ogrästågets uppgift är att hålla spår och banvallar fria från växtlighet. Eftersom växtlighet på dessa platser kan utgöra säkerhetsrisker för tågtrafiken då bromsningen riskerar att försvåras och det kan även finnas risk för bränder. Problemet är att ogräsbekämpningen som genomförs av Trafikverket sker på ett inom miljörörelsen omstritt sätt- nämligen med ogräsmedlet Round Up Bio från Monsanto.
Börje Ekstam från Ölands del av Naturskyddsföreningen i Kalmar län menar att det är bekymmersamt att den nuvarande kemikalielagstiftningen inte möjliggör för konsumenten att kunna veta vad ett visst bekämpningsmedel, som Round Up Bio i det här fallet, egentligen innehåller, då tidigare produkter har visat sig farliga (Round Up Original Max).
Enligt EU-lagstiftningen och Kemikalieinspektionen är Kemiföretagen enbart skyldiga att berätta vilket aktivt ämne som ingår i en produkt, vilka tillsatsämnen som ingår klassas som en företagshemlighet.
På Miljökontoret på Västerviks kommun har VT sökt den ansvarige för just kemisk bekämpning av ogräs på järnvägen men inte lyckats. Susanne Martinsson, Miljöinspektör på kommunen säger att frågan rörande ogräsbekämpning på järnvägen inte har varit uppe för diskussion.
– Vi följer Kemikalieinspektionens föreskrifter, säger Susanne Martinsson.
Läs mer i papperstidningen.