Det började med ölbryggning i köket. Kring årsskiftet 2012-2013 var en lokal färdig, några månader senare bryggdes den första ölen där. Sedan dess har det rullat på för Daniel Flink, som tidigare hade säsongsarbetat som kock i Åre och Västervik, men bestämde sig för att bosätta sig på heltid i Jämtland och ge ölprojektet en ärlig chans.
Något han absolut inte ångrar i dag.
– Det är jätteroligt att det går så pass bra. Vi har fått bra respons på vår öl. Bland annat så fick vi bronsmedalj i en kategori på Stockholm Beer 2014, säger Daniel Flink som driver bryggeriet som går under namnet Åre Bryggcompagni tillsammans med två andra personer.
Har öl alltid varit ett stort intresse för dig?
– Det har väl alltid funnits där, men det tog rejäl fart när vi började med det här. Som kock har jag alltid gillat att laborera med olika smaker, och just processen i att skapa ett nytt öl är rolig.
Från början återfanns Åre Bryggcompagni enbart på Systembolaget i Åre. Nu går den att inhandla på de tre närmaste systembolagen, och ett antal restauranger i Åre. Snart kommer den även gå att köpa i norska Trondheim.
Ölsorten Flink och hans vänner tillverkar är alé, och det rör sig om fyra olika sorter. De gör även ”säsongsbetonade” öl som julöl, och när midsommar närmar sig kommer en speciell öl för det att lanseras. Att börja producera lageröl finns i tankarna.
Hur ser framtidsdrömmarna ut?
– Först och främst vill vi gärna ha en ny, större lokal så vi kan effektivisera produktionen och göra det lättare med logistiken, just nu har vi lokalen i Huså, två mil utanför Åre på andra sidan Åreskutan. Sedan vore det självklart jättekul att växa ännu mer, få fler återförsäljare på fler ställen i Sverige.