Trädfynd i Västervik

Det finns många intressanta träd i parker och trädgårdar i och utanför Västervik. De i trädgårdarna är dock inte så lätta att spana in.

Reginelund. Blodbok, gultall och coloradogran.

Reginelund. Blodbok, gultall och coloradogran.

Foto: Karin Hertz

Omgivningarna2015-06-27 09:00

Vid Slips parkering vid Folkparksvägen finns en lite krokig japansk silvertall (fembarrig). I den lilla lekparken vid Lövbergagatan i Västralund står en ganska stor rödek. På Breviksvägen, strax ovanför Norra vägens början, står en grupp träd med två nutkacypresser mitt i. De har kraftigt hängande grenar. Kommer från västra USA. På Mårdstigen växer ett mindre och ett lite större ginkgoträd. Stans troligen äldsta äkta valnötsträd finns på Gertrudsvik.

Vid S:ta Getruds väg, ungefär vid Ekbacksgatans mynning, växer tre gamla, höga barrträd mellan husen. De är, räknat från gatan: Stans troligen högsta ädelcypress, en jättestor gultall och nederst en stor coloradogran. Alla kommer från västra USA och alla kan bli mycket höga i hemlandet, ädelcypressen 60 meter, gultallen 75 meter och kustformen av coloradogranen 80 meter. Coloradogranen har grågröna, långa barr och är en av de vackraste ädelgranarna. Den är ganska vanlig i våra trädgårdar.

Vid Reginelundsbryggan står en klibbal (i Sverige finns även gråal). En al är väl kanske inte det mest exotiska man kan se, men denna är så vackert vuxen, nästan som en sparbanksek.

På Slottsholmen står en stor österrikisk svarttall (hoppas den överlever byggnationerna som snart startar). Allén mellan Slottsholmen och Kulbacken består av parklind längst åt öster och scharlakansek på ömse sidor av bilbanan.

Om man ger sig ut på en tur på Norrlandsvägen, kan man se en äkta kastanj vid Segersgärde. Inne i gårdens trädgård skymtar man också en ganska stor ginkgo. Alldeles före gården finns stora coloradogranar som självsår sig i omgivningen. Ifall man gör denna utflykt per cykel, hinner man nog se coloradogranar även vid Sandebo. Dessutom kan man upptäcka douglasgranar strax norr om Kuggviken, på östra sidan av vägen. Douglasgran växer i västra USA och är troligen världens högsta träd. Ett träd man fällde i slutet av 1800-talet uppmättes till 127 meter. Uppgiften är dock lite osäker. I Kew Gardens i London, världens finaste botaniska trädgård, finns en flaggstång skänkt av Kalifornien. Den är 70 meter hög i ett stycke av en douglasgran. (Hur har man lyckats transportera en 70 meter lång flaggstång från Kalifornien till en park i London?) Douglasgran har fint virke vilket byter namn till Oregon Pine, när man sågar upp det.

Om man byter fordon till båt, kan man ta sig den lilla biten till Stora Ringholmen vid Blockholmshålet. På den ön består trädfloran till stor del av svarttall och europeisk lärk. Ganska märkligt. De har troligen planterats av Gränsö slott.

Gränsö slott har ju en mycket fin park med många intressanta träd. Det är svårt att beskriva var alla träd står i parken. Här kommer därför bara en uppräkning:

Tulpanträd, hästkastanjer varav en rödblommande, turkisk trädhassel, ekar, europeiska lärkträd, bokar, parklindar, sykomorlönn, skogslönnar, ask, alm, blågranar, grå valnöt och många fler. Vid grinden i norr står en liten stjärnmagnolia som blommar överdådigt i april.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om