Läkaren om Coronaviruset: "Ganska vanligt"

På fredagen bekräftades det första fallet av coronaviruset i Sverige. Fler svenskar förbereds för hemresa. Än så länge är det oklart om någon ska tas om hand på högisoleringsenheten i Linköping.

Än så länge vet man inte var de övriga svenskarna som ska flygas hem bor, enligt Magnus Roberg, smittskyddsläkare vid infektionskliniken i Östergötland.

Än så länge vet man inte var de övriga svenskarna som ska flygas hem bor, enligt Magnus Roberg, smittskyddsläkare vid infektionskliniken i Östergötland.

Foto: Jeppe Gustafsson, Fredrik Jonson

Östergötland2020-01-31 12:48

Sent på torsdagskvällen meddelade Utrikesdepartementet att 15 svenskar eventuellt kommer att flygas ut från Kina i helgen. Ungefär samtidigt konstaterade WHO att spridningen av coronaviruset utgör ett globalt hälsonödläge. På fredagen bekräftade Folkhälsomyndigheten att ett en 20-årig kvinna i Jönköping har smittats av coronaviruset. 

På Universitetssjukhuset i Linköping följer infektionskliniken de senaste rapporterna om läget. Än så länge har den östgötska sjukvården inte fått uppgift om var de övriga svenskarna hör hemma någonstans. 

– Det är mestadels studenter, säger Magnus Roberg, smittskyddsläkare på infektionskliniken.

Universitetssjukhuset i Linköping har en unik högisoleringsenhet, som är ett av två i sitt slag i Sverige. Den har ett nationellt uppdrag både när det gäller kunskap och beredskap för att ta emot vid högsmittsamma infektioner. Lokalerna kan snabbt omvandlas till en kliniskt isolerad miljö för extremt smittsamma patienter.

– Sannolikheten att ta hit patienter är nog ganska låg i och med att nu finns hyfsade intensivvårdsavdelningar som kan hantera den här typen av virus även i södra Sverige och i Stockholm. Och det här är inte extremt farligt virus och inte extremt smittsamt heller så det kommer nog att skötas inom den ordinarie verksamheten, säger Magnus Roberg.

Coronaviruset liknar ett vanligt influensavirus när det gäller både spridning och i sjukdomssymptom, enligt Magnus Roberg.

– Isoleringsbehoven är ungefär på den nivån, det beror på sjukdomens svårighetsgrad, men en normal intensivvårdsavdelning på de flesta större sjukhus och universitetssjukhus kan nog hantera det här.

Du sa att den inte är smittsam, det är ju det alla pratar om?

– Ja i den mening att den liknar andra luftvägsvirus. Det smittar vid direktkontakt i närområdet ungefär som en influensa gör. Men den är inte extremt smittsam som mässlingen eller vattkoppor som flyger tjugotals meter runt ett fall. På så sätt säger vi inom professionen att det här är ett måttligt smittsamt virus.

Hur farligt är coronaviruset egentligen?

– Problemet med det här viruset är att det är nytt, det finns ingen som har någon immunitet. Dödligheten vid ett sådant här virus är runt två procent, vilket är jämförbart med en säsongsinfluensa. Sen har det varit andra utbrott av coronavirus, ett var sars för ett par år sedan och senare även mers. Där var dödligheten tio respektive 30 procent så det finns värre former än det här.

Är det ett vanligt virus?

– Ja, ganska vanligt. Det finns på många ställen och kan ge allt från vanliga förkylningar till en del svåra sjukdomar. Traditionellt sätt så har coronaviruset varit känt här som ett förkylningsvirus. Det här en annan form som sannolikt kommer från något djurslag där det finns andra coronavirus. Det är när det går över artgränserna som det får så stor spridning.

Hur är det med sars och mers i dag?

– Sars har försvunnit mer eller mindre och det blir ofta så när ett virus sprider ut sig i befolkningen. Större och större andel av befolkningen blir immuna och då klarar sig inte viruset vidare. Mers finns i små delar av Mellanöstern och det blir enstaka importfall ibland. 

Blir man immun mot coronaviruset?

– Sannolikt är det någon form av immunitet men så länge det varar vet man väl inte. Det är utifrån de här andra coronavirusen man kan dra slutsatser.

Mer om andra coronavirus

Sars ledde till en epidemi 2003–2004 och orsakade 8 000 sjukdomsfall och 750 dödsfall. Smittan började i Kina men spreds till ett antal länder via resenärer. Troligen kom smittan från fladdermöss.

Mers upptäcktes 2012 på Arabiska halvön. 80 procent av fallen har rapporterats från Saudiarabien. Sjukdomen orsakar svår lunginflammation och kan ge komplikationer som njursvikt. Kameler tros vara smittkällan. Mers betraktas som dödligare men mindre smittsamt än sars (35 procent dödlighet).

Källa: TT

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!