"Jag höll på att sätta kaffet i vrångstrupen"

En annons i VT fick många att höja på ögonbrynen: Den tomma hälsocentralen i Överum var ute till försäljning. Har regionen gett upp?

Efter att Apoteket kronan lämnat vårdcentralen i Överum står byggnaden helt tom. I en annons har byggnaden bjudits ut till försäljning.

Efter att Apoteket kronan lämnat vårdcentralen i Överum står byggnaden helt tom. I en annons har byggnaden bjudits ut till försäljning.

Foto: Ingrid Johansson-Hjortvid

Överum2019-11-06 06:00

– Jag höll på att sätta kaffet i vrångstrupen. Det här hade man inte informerat oss om, säger Malin Sjölander (M), regionråd.

En fastighetsannons berättade att byggnaden där landstinget drivit vårdcentral sedan 1994 var till salu. I dag står byggnaden tom. På grund av personalbrist ligger hälsocentralen nere, och apoteket har lagt ner.

– När jag ställde en interpellation fick jag svaret från majoriteten att Överum ska bli en filial när man löst bemanningsproblemen i på hälsocentralen i Gamleby. Har man frångått det, undrar Malin Sjölander.

Regionrådet Yvonne Hagberg (S) säger att man inte gett upp hoppet om läkarmottagning i Överum. 

– Vi kan hyra lokal när det blir aktuellt att starta en filial.

Hon säger dock att förutsättningen är att man löser läkarbristen i Gamleby, och där är läget fortfarande svårt.

När togs beslutet att bjuda ut byggnaden till försäljning?

– I samband med att apoteket lämnade och byggnaden blev tom så fick jag frågan vad vi skulle göra. Jag föreslog att vi skulle testa marknaden. Om det kom ett bud skulle vi inte sälja utan att politikerna tillfrågades, säger Christer Holmgren, rådgivare i fastighetsfrågor i Region Kalmar län.

Han säger att om det finns intressenter skulle man mycket väl kunnat landa i en lösning där någon annan äger byggnaden, och har verksamhet i delar av lokalerna, medan regionen fanns kvar som hyresgäst i en annan del.

På tisdagen drogs byggnaden tillbaka från marknaden tills dess att politikerna fått mer information.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!