Kusinerna satsar på surdeg

Matilda och Gabriella Skälhammar har alltid haft en fäbless för att baka. Nu ska kusinerna ta steget och starta ett eget bageri i Västervik.

Gabriella och Matilda Skälhammar.

Gabriella och Matilda Skälhammar.

Foto: Ilkka Ranta

På gång2016-01-19 15:00

Det är i Dolce Salatos gamla lokaler som Skälhammar-tjejerna kommer att bedriva sin verksamhet. Namnet kommer att vara Skälboden Café – något som onekligen passar deras efternamn, vilket de också har tänkt på.

Båda två har en gedigen bakgrund när det kommer till bakningens ädla konst. Matilda har tidigare arbetat på ICA Maxis bageri och på Kafé Kannan. Gabriella gick på livsmedelsprogrammet under hennes gymnasietid i Kalmar, därefter jobbade hon på ett bageri på Öland.

– Vi har pratat länge om att starta något eget ihop. Men det var först i oktober-november som vi bestämde oss. Efter det har det gått snabbt. Det känns lite nervöst, men framför allt väldigt kul det här, säger Matilda.

Något som ska känneteckna deras bageri är surdegsbröd – denna typ av bröd som har vuxit rejält i popularitet de senaste åren. De kommer att kunna erbjuda sju sorters bröd bakat på surdeg. Matilda och Gabriella, som fyller 26 respektive 23 i år, kommer förutom detta bland annat att ta emot tårtbeställningar av alla dess slag och vara ett café där man kan umgås och ta en gammal hederlig fika.

Ett frö till deras idé kring surdeg började gro när Gabriella började arbeta med det under sin tid på Öland.

– Surdeg är speciellt och kräver omsorg. Det blir bättre ju äldre det blir och det gäller att man matar det med mjöl och vatten, säger Gabriella.

Nu väntar intensiva veckor med att ordningsställa allt innan öppningen sker. Något datum för det är ännu inte spikat.

– 1 mars har vi haft som mål, men jag vill inte lova något. Senast i april ska vi alla fall vara igång, säger Matilda.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om