"Gymnasisterna räcker inte till"

Vården- och omsorgen står inför stora pensionsavgångar. En del i satsningen på att vässa utbildningarna i sektorn är bildandet av ett vård- och omsorgscollege i Kalmar län.

På ny plats. De senaste åren har Esbjörn Grandalen arbetat som utvecklingschef på barn- och utbildningsförvaltningen i Västerviks kommun. De närmaste tre åren blir hans uppgift att driva arbetet med vård- och omsorgscollege.

På ny plats. De senaste åren har Esbjörn Grandalen arbetat som utvecklingschef på barn- och utbildningsförvaltningen i Västerviks kommun. De närmaste tre åren blir hans uppgift att driva arbetet med vård- och omsorgscollege.

Foto: Ellen Nielsen Kindstrand

Personalförsörjning2015-01-08 07:49

Ordet college förekommer flitigt i utbildningssammanhang. Den som sett amerikanska filmer tänker på en skola med ungdomar i övre tonåren. Den som vandrat runt i brittiska universitetsstäder minns college som klosterliknande byggnader där studenterna både bor, äter och studerar.

Vård- och omsorgscolleget i Kalmar län, eller VO-college som det kallas lite snärtigare, är ingen fysisk plats.

– Det är en certifiering där utbildningsanordnare och arbetsgivare samverkar, säger Esbjörn Grandalen, som sedan november arbetar som processledare för att bygga upp collegeverksamheten.

Collegeidén är inte unik för Kalmar län, snarare är det så att stora delar av övriga Sverige har kommit längre i utvecklingen. Det finns 17 regionala college runt om i landet, till det kommer 70 – 75 lokala college.

Målet för Kalmar län är att först bygga upp en länsorganisation, ett regionalt college. Förhoppningsvis ska det vara certifierat om ett år, sedan ska det bildas tre lokala college, ett för norra länsdelen, ett för den mellersta och ett för den södra länsdelen.

Syftet är att höja kvaliteten i utbildningarna, och genom att samarbeta med arbetsgivarna utforma utbildningarna så att studenterna verkligen blir anställningsbara. De kommande åren krävs det att de utbildningsresurser som finns verkligen utnyttjas på bästa sätt:

– Vi står inför stora pensionsavgångar framöver, säger Esbjörn Grandalen.

Han visar upp ett diagram över befolkningens sammansättning: Gruppen över 64 år ökar, medan gruppen i yrkesför ålder minskar.

– Vi måste hitta nya målgrupper för att utbilda sig till vårdyrken för att täcka behoven. Gymnasieungdomarna kommer inte att räcka till, säger Grandalen, och nämner nyanlända som en möjlig grupp.

En stor fråga för collegeverksamheten är den arbetsplatsförlagda utbildningen, APL. Ska man kan kunna utbilda fler, kommer det också att krävas fler praktikplatser.

– I dag är APL en omfattande verksamhet, men den måste bli ännu större, säger Esbjörn Grandalen.

Västerviks kommun har varit drivande för att få till stånd en collegeverksamhet i Kalmar län. I dag har landstinget och elva av länet tolv kommuner anslutit sig. Även den tolfte kommunen, Kalmar, väntas säga ja. Bland de övriga parterna finns arbetsförmedlingen, fackförbund och Linnéuniversitetet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om