"Förödande konsekvenser för trafiksäkerheten"

På femton år har antalet trafikpoliser minskat från 200 till 60 i den södra polisregionen. I Kalmar län är det nu endast sex poliser som arbetar specifikt med trafiksäkerhetsfrågor. Nu väntar också ännu fler nedskärningar.

Neddragningar inom trafikpolisen gör att det blir allt färre kontroller if ramtiden.

Neddragningar inom trafikpolisen gör att det blir allt färre kontroller if ramtiden.

Foto: Linda Wikström

Polisen2015-08-06 07:00

– Jag överdriver nog inte det minsta, om jag säger att detta kommer att få förödande konsekvenser för trafiksäkerheten, säger trafikpolisen Thomas Danielsson.

Även trafikpolischefen för Region Syd, Erling Andersson, är orolig för följderna:

– Vi kommer inte att klara av vårt uppdrag att kontrollera trafiksäkerheten på de större vägarna. Risken är att hastigheterna och rattonykterheten ökar drastiskt.

Bakgrunden till de nya neddragningarna är att polisen måste göra andra prioriteringar:

– Brottsbekämpningen kräver mer resurser och trafikpolisen får helt stå tillbaka .Problemet är bara att det kan ta tid att se vilka konsekvenserna av neddragningarna blir för trafiksäkerheten, utvecklar Erling Andersson.

Trafikpoliserna har förutom den vanliga polisutbildningen en extra kompetens kring just trafikfrågor. Egentligen delas trafikövervakningen mellan den vanliga poliskåren och trafikspecialisterna. Den lokala polisen ska kontrollera trafiken på de små vägarna, medan trafikpolisen inriktar sig på de större trafiklederna. Neddragningarna gör dock att båda grupperna har svårt att hinna med övervakningen.

– I Kalmar län är vi sex poliser just nu som ska ha koll på trafiken på de stora vägarna. Vi har inte en chans att hinna med det utan vi får prioritera. Även den vanliga polisen har allt mindre tid för fartkontroller och nykterhetstester. Kalmar och Västervik är ju också sommarorter med många turister som är ute på vägarna. Vi har för små resurser för att hinna med allt, berättar Thomas Danielsson.

I trafikpolisens uppgifter ingår också att kontrollera utrustningen och säkerheten på såväl lätta som tunga fordon:

– Vi ska undersöka så att bilarna befinner sig i tillräckligt gott skick, så att de inte utsätter andra för en trafikfara. Vi har också en skyldighet att inspektera den internationella trafiken i vårt land och att undersöka farligt gods, nämner Thomas Danielsson.

Inom trafikpolisen är man orolig för att neddragningarna kan leda till att bilisterna i framtiden tar lättare på trafiksäkerheten.

– Vet du om att det är färre kontroller, finns alltid möjligheten att en del frestas att köra fortare eller att fler chansar på att köra rattfulla, menar Erling Andersson.

Om neddragningarna resulterar i ännu färre trafikpoliser i framtiden är ännu inte klart.

– Vi vet fortfarande inte hur omorganisationen kommer att påverka vårt arbete. Det enda vi vet är att vi just nu inte hinner med allt vi borde göra, summerar Thomas Danielsson.

Polisens organisation

Polisen har en ny organisation som innebär att sju regioner har huvudansvaret för polisverksamheten i Sverige. Ansvaret omfattar utredningsverksamhet, brottsförebyggande verksamhet och service. Arbetet i regionen leds av en regionpolischef. Region syd består av länen från Kalmar, Kronoberg, Blekinge och Skåne. Huvudorten är Malmö. Syd är i indelad i åtta områden: Kalmar, Kronoberg, Blekinge, nordöstra Skåne, nordvästra Skåne, mellersta Skåne, södra Skåne och Malmö.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om