Redan i förra veckan kunde man ana att helgens stämma hos Moderaterna i Kalmar län skulle bli dramatisk. Valberedningens ordförande, förra riksdagskvinnan Eva Bengtsson Skogsberg, deklarerade att hon inte skulle komma på stämman. Hon hade blivit överkörd av de övriga ledamöterna i valberedningen.
Medan hon, enligt tidningen Östra Småland, ville ha antingen Kalmarpolitikern Christina Fosnes eller riksdagsmannen Jörgen Andersson från Överum som ny länsordförande så förespråkade resten av valberedningen Christin Rampeltin Molin från Västervik.
På stämman blev det en jämn kamp mellan de namnen från Tjust. Jörgen Andersson vann efter en votering med siffrorna 40–37.
När VT frågar honom om hans seger, trots att valberedningen förespråkat en annan kandidat, är ett tecken på splittring i Moderaterna i Kalmar län. Svarar han inte ja, däremot konstaterar han att det finns och har funnits motsättningar på flera håll i länet.
– Jag sade i mitt tal på stämman att nu måste vi fokusera på politiken. Den moderata politiken behövs, då kan vi kan inte ägna oss åt interna.
I Kalmar och Oskarshamn har konflikterna brutit ut i öppen dager. I Västervik har det gått rykten om personmotsättningar och fraktionsbildningar.
Är det din viktigaste uppgift som ny ordförande att överbrygga de konflikterna?
– Ja, vi måste få ett bättre debattklimat, där det är okej att ha olika åsikter.
Andersson säger att som ny på posten som länsbas vill han inte uttala sig om de enskilda konflikterna, men tror att det i botten kan finnas små personliga motsättningar som fått växa till sig.
– Vi måste skilja på sak och person. Fokus måste vara att lösa medborgarnas vardagsproblem, inte att strida om åtråvärda positioner och makt för maktens skull.
Är det vad man gjort i Moderaterna i Kalmar län?
– Det ska jag inte säga. Det kan nog drabba alla partier, i hela landet.
Innan stämman visste Jörgen Andersson att han fanns bland de nominerade till ordförandeposten. Att han inte var valberedningens förstahandsval tror han berodde på att man var tveksam till om han som riksdagsman hade tid och möjlighet att leda länets moderater också.
– Man förutsatte nog att det skulle vara lättare för en politiker som har sin dagliga gärning i länet.
Till sist. Nu har vi pratat mycket om interna motsättningar. Vilken är den viktigaste politiska frågan för Kalmar län?
– Urbaniseringen och strukturomvandlingen i industrin. I båda fallen är Kalmar län i högsta grad påverkade.