”Välkommen hit, ta gärna lite kaffe”
”Och om ni inte vill ha kaffe, ta en dricka från kylen, vilken ni vill”.
Gästfriheten och givmildheten genomsyrar hela Mehmet Demir, det är tydligt.
– Så gör vi från Turkiet. Om vi får besök, så ska vi bjuda på många grejer, säger Mehmet.
46-årige Mehmet Demir är uppväxt i Turkiet, nära gränsen till Syrien. Han flyttade till Sverige 1996 för ytterligare studier i teologi vid Lunds universitet.
Därefter har han bott i Malmö, Stockholm, Karlskoga och Malmö innan han landade i Gunnebo där han trivs alldeles ypperligt. Han har även bott i Kairo och Istanbul.
– Det är så klart stor skillnad på att bo i Istanbul med många miljoner invånare och lilla Gunnebo med 1 500. Men jag trivs med allt här. Mina grannar är jättebra, har man bra grannar så stiger huset i värde brukar jag säga, berättar Mehmet Demir.
Teologistudierna lade han senare åt sidan, han ville börja jobba och komma in i det svenska samhället.
Först började han som anställd på en firma, innan han startade en egen godisbutik i Motala, vars koncept han sedermera tog med sig till Verkebäck.
Varför godis?
– Människor blir glada av godis. Det är roligt att driva en godisbutik. Det ger mig mycket glädje att vara här. Om personen jag pratar med är två år eller 80 år spelar ingen roll.
Mehmet Demir jobbar så gott som varje dag. Han ligger definitivt inte på latsidan.
– Jag tycker inte det är bra när människor bara lever på bidrag och inte försöker. För mig är det viktigt att arbeta och göra rätt för sig. För mig finns det inga röda dagar, alla dagar är vita, säger han och skrattar.
Mehmet skrattar ofta. Han sprider glädje runt omkring sig och har ofta ett skämt liggandes på lager.
– Det är viktigt att ha kontakt med människor. I Sverige är det många som lever ensamma. De jobbar och kommer hem och ser på tv. När de kommer hit börjar jag prata med dem, och de pratar också och har roligt. Sånt betyder mycket, säger Mehmet Demir som är troende muslim och berörs starkt av IS agerande runt om i världen:
– För mig är alla människor lika mycket värda. Jag blir lika ledsen om det är en kristen, muslim eller någon annan som dör. Det är alltid lika hemskt. Det är tråkigt att IS dödar i islams namn, det som de sysslar med har inget med religionen att göra.
Turkiska, arabiska och kurdiska är tre av språken som Mehmet behärskar. Han har därmed tämligen lätt för sig när det kommer till att kommunicera med flera av de asylsökande som har kommit, och kommer, till Sverige.
– De kommer hit och frågar en massa saker, bland annat var olika saker ligger. Då är jag givetvis hjälpsam, och ger de även råd om andra grejer. Jag vill att de ska klara sig så bra som möjligt, det är ett hemskt krig de flyr ifrån.
– Jag har ju själv många släktingar kvar nära den syriska gränsen i Turkiet. Det gör mig orolig, jag hoppas inte att kriget blir större.
Mehmet Demir hyllar Sverige för dess öppenhet och generositet gentemot flyktingar. Han vill även förmedla något till människorna som kommer hit:
– Jag säger till alla flyktingar jag träffar att de måste respektera svenska lagar och sättet de lever på. Eftersom svenskarna är så vänliga och varma, så måste alla visa respekt från när de börjar på SFI och sedan går vidare. Det är viktigt att man kommer in på rätt väg, säger han.