– Det känns spännande och lite nervöst. Men det får man stå ut med om man är skådespelerska, skrattar Ulrika Tigerhov strax innan filmen rullar igång.

Det var i augusti 2014 som 18 pensionärer från särskilda boenden i Västerviks kommun åkte på gemensam resa till Halkidiki i Grekland. Sveriges Television tyckte att initiativet borde dokumenteras och följde med. Under torsdagen premiärvisades filmen på Biostaden. På plats fanns pensionärer, medföljande personal och anhöriga, tjänstemän och filmteamet.

Ulric Bellman, SVT, är en av filmens två producenter.

Artikelbild

| Nervöst. Hans Viktorsson berättar att det känns spännande att se sig själv på film. Ann-Marie Rautenberg och Anette Karlsson var också med på resan.

– Jag känner en stor glädje idag som jag delar med många. Alla har gjort sitt yttersta för att filmen ska bli verklighet. Inte minst Västerviks kommun som verkligen månar om de äldre. Filmen handlar också mycket om (initiativtagaren) Dimitrios ”Tackis” Sahpekidis, en man med otrolig drivkraft och med ett stort, bultande hjärta, säger Ulric Bellman, och tillägger:

– Men den här dagen handlar främst om pensionärerna. De får känna sig som kungar och drottningar!

Pensionärerna betalade sina egna resor och sitt eget boende, medan Västerviks kommun stod för kostnaderna för den medresande personalen. Pensionären Hans Viktorsson känner sig lite orolig över att se sig själv på film, men det positiva överväger.

– Det var en jättefin upplevelse att få åka till Grekland, det trodde jag inte – vid 86 års ålder! berättar han.

Höstens resa var inte den sista. Efter att ha utvärderat resan har kommunen beslutat att avsätta 500 000 kronor årligen för liknande verksamhet inom kommunens äldreomsorg.