Totalt ska det finnas fem psykologtjänster i skolan och förskolan i Västervik. Men det råder kraftig brist på skolpsykologer och just nu finns det en vakans bland tjänsterna och en långtidssjukskrivning, som delvis täcks upp av en timanställd psykolog som passerat pensionsåldern. Totalt saknas alltså cirka 1,5 psykologtjänst inom skolverksamheten.
– Jag har 1300 elever i skolområdet där jag arbetar, berättar Anette Jonasson, skolpsykolog på elevhälsoteamet i Västervik.
Psykologerna som arbetar inom skolan går efter en särskild prioriteringsordning. De kan till exempel inte vara synliga på varje skola i särskilt hög utsträckning eftersom det inte finns tid för det.
– Vi är högt belastade och det är så klart jobbigt bitvis, vi måste prioritera och försöka vara delaktiga där vi behövs mest, säger Anette Jonasson.
Bristen på psykologer är inte ett problem uteslutande för Västervik. Det råder brist på psykologer i hela landet och så väl kommuner som landsting är drabbade. På flera håll i landet har Skolinspektionen kritiserat kommuner för att de psykologiska insatserna inte möter de behov som finns i verksamheterna. Bland annat i Karlskrona kommun där fyra psykologer arbetar i ett skolområde med totalt 7 600 grundskoleelever, vilket SVT Blekinge uppmärksammat. Precis som i Västervik vittnar deras psykologer om att det förebyggande arbetet som innebär att man är synlig i skolmiljön fått prioriteras bort.
– Det är frustrerande att det har blivit så här, särskilt när vi ser att den psykiska ohälsan bland unga ökar. Det kan vara svårt att vända den trenden om man inte kan arbeta förebyggande på ett effektivt sätt, säger Anette Jonasson.
Västervik har precis som många andra mindre städer i landet svårt att rekrytera psykologer. Det gäller för samtliga verksamheter där psykologer behövs inom kommunen och landstinget.
– Det är väldigt svårt att rekrytera psykologer. Men vi arbetar ständigt för att göra det. Framöver vill vi närma oss lärosätena där det utbildas psykologer för att lobba för vår kommun, säger elevhälsochefen Christel Dorch.
– I vår kommer det ut en ny kull psykologer från utbildningen i Växjö. Då gäller det att vi är på plats och visar upp vad Västervik kan erbjuda.
Christel Dorch tror inte att det är löneläget som gör att det är svårt att rekrytera psykologer till Västervik. Lönen för psykologer i kommunen ligger på medeltalet för psykologer i hela landet.
– Det är annat som gör att vi tappar dem, ofta är det större städer som lockar eller att psykologens partner fått jobb på annat ort som gör att de måste flytta.