Under 2017 anmäldes över 830 000 vardagsbrott i hela landet, enligt en analys som försäkringsbolaget If gjort på statistik från Brå, Brottsförebyggande rådet. Endast omkring tre procent av alla inbrott klaras upp, och mindre än en procent av alla cykelstölder.
– Att så få brott blir lösta är en farlig utveckling. Polisen måste fokusera mer på brottsutredningarna, så att bedragare och kriminella inte känner att de kommer undan med den här typen av brott. Inbrott, misshandel, bilstölder och annat som drabbar människor i vardagen, skapar otrygghet och kostar samhället stora summor ska inte få prioriteras bort, säger Anders Lindstrand, utredningschef på försäkringsbolaget If, enligt ett pressmeddelande.
I regionen sågs en ökning på 56 procent vad gäller trafikbrotten och antalet anmälda datorbedrägerier ökade med 29 procent.
Samtidigt existerar det ett stort mörkertal i statistiken över vardagsbrotten. Nära hälften av alla vardagsbrott i Sverige anmäls aldrig. Oftast handlar det om cykelstölder, skadegörelse och misshandel. Det visar en undersökning som YouGov gjort på uddrag av If.
– Det är ett oroande stort mörkertal som måste tas på största allvar. Det är viktigt att alltid polisanmäla om man har blivit utsatt för ett brott. Utan anmälan kan gärningsmannen aldrig gripas och polisen missar viktig information om hur brottsligheten ser ut och var det behövs resurser, säger Anders Lindstrand.