Erik Askenberger ansvarar för marknadsföringen för föreningen Smaka på Tjust. Restaurangveckan blir en slags inledning till evenemanget Smaka på Tjust, den 19–20 september.
– Vi ville testa något nytt och se hur det faller ut.
Under fyra dagars tid, onsdag till lördag, den 16–19 september, kommer elva restauranger att ha menyer med lokalproducerad mat från Tjust med omnejd.
– Det är en hyllning till det lokalproducerade helt enkelt, säger Erik Askenberger.
Han vet inte än om evenemanget blir en engångsföreteelse, eller början på en ny tradition, men han hoppas på det sistnämnda. En utvärdering ska göras, för att se hur många som kom och höra vad de deltagande restaurangerna tyckte.
– Förhoppningen är att det blir något återkommande, veckan innan Smaka på Tjust, säger Erik Askenberger.
En av dem som deltar i restaurangveckan är Martin Krüger, som medverkar med tre av sina restauranger: Sjökrogen i Loftahammar, Torget 1 i Gamleby samt Gertrudsvik Restaurang & Café i Västervik.
– Jag har höga förväntningar. Det ska bli jätteroligt, och vi hoppas på många gäster.
De lokala råvaror som hans restauranger serverar under restaurangveckan kommer bland annat från Totebo gård, Sollidens Gårdsprodukter i Odensvi samt Kårö Fisk & Rökeri.
Smaka på Tjust skriver på sin hemsida att restaurangveckan ska göra att "våra bönder, uppfödare och mathantverkare får lite extra uppmärksamhet för det jobb de lägger ner".