Natten till måndagen sågs en varg i Äskestock och några dagar tidigare, i torsdags förra veckan, sågs varg i Muleglo nordost om Västrum. Kanske samma varg. Kanske inte.
– Det är möjligt att det är samma, men det kan vi inte veta med säkerhet, säger Jörgen Hermansson på Västerviks södra jaktvårdskrets.
Det är Jörgen Hermansson som ansvarar för rapporteringen av vilda rovdjur till länsstyrelsen. Hittills i år har det alltså kommit in två observationer av varg. Det brukar normalt sett ligga på två till tre observationer årligen.
– Vi har inga tecken på att varg bygger egna revir här. Det handlar snarare om enstaka vargar som lämnat sina flockar och vandrar igenom kommunen på jakt efter en ny flock. Jag upplever att de här besöken kommer tätare nu jämfört med tidigare, säger Jörgen Hermansson.
Många är bekymrade över vargstammen i Sverige, att den växer snabbt och att det finns fler vargar nu än vad som var tänkt tidigare. Men Hermansson ser ingen anledning till oro just i vår kommun i dagsläget. – Driver man boskap kan vargen vara ett besvär, men som jag ser det finns ingen anledning till någon större oro just nu.
Då är det betydligt vanligare med lodjur. Ett rovdjur som blivit allt mer vanligare i hela Småland de senaste åren. Hittills i år har det kommit in tre observationer på lodjur i de södra kommundelarna. Förra året gjordes fyra observationer.
– Lodjur behöver man generellt sett inte vara orolig för, de tar sällan boskap eller tamdjur, säger Hermansson.
I Västerviks norra jaktvårdskrets har man i år inte fått några vargobservationer alls. Däremot en stor mängd observationer på lodjur. VT har tidigare berättat om den lodjursmamma som slagit sig ner i kommunens norra delar.
– Lodjuren trivs här. Sannolikt för att det finns gott om vilt i våra trakter. Lodjuren tar gärna rådjur, någon hjort kanske och hare, säger Roger Lundberg från norra jaktvårdskretsen.
Såväl norra som södra kretsarna vill ha in fler observationer av vilda rovdjur. Observationerna rapporteras sedan till länsstyrelsen.
– Allmänheten ser säkert fler rovdjur än de som kommer till vår kännedom. Vi hoppas att fler ska höra av sig till oss, säger Roger Lundberg.
– Vi rapporterar sedan löpande till länsstyrelsen som för data över hur rovdjursstammar rör sig. Det kan vara nyttig information för exempel de som driver boskap.
Vill man rapportera en observation vänder man sig till de respektive jaktvårdskretsarna som går att nå via Jägareförbundets hemsida på nätet.