– Folk låser om sig, jovisst. Men det är ofta skitlås. Fönster med små plasthakar till exempel, det är bara att dra till så släpper det, säger Lasse.
I dag har Lasse lagt missbruk och kriminalitet bakom sig. Han har jobb och lägenhet och lever i en stad i Östergötland. Corren ber honom berätta om livet och metoderna som inbrottstjuv för att villaägare och lägenhetsinnehavare bättre ska kunna skydda sig mot fortfarande aktiva tjuvar.
Lasse var en missbrukare som behövde pengar till narkotika och bröt sig in för att stjäla prylar som snabbt kunde säljas, av honom själv direkt till en köpare eller till en hälare som gav honom kontanter. Han bedömer att ett tiotal livsstilskriminella i Linköpingstrakten levde av bostadsinbrott när han var aktiv.
– En liten klick kan åstadkomma mycket, konstaterar han krasst.
Lasse har brutit sig in i lägenheter, villor, på landet, i stan. Han har aldrig åkt fast.
– Jag har aldrig torskat på ett bostadsinbrott. Risken att åka dit är så oerhört liten. Det mest kritiska är att ta sig till och från platsen, säger han.
Poliser som Corren talat med säger att bostadsinbrott är en svår utmaning, att tekniska spår ibland kan säkras men att spåren kan vara svåra att sedan knyta till någon gärningsman. Lasse hävdar att poliser lättare skulle upptäcka avslöjande mönster om de hade mer erfarenhet.
– Det finns mönster i hur olika tjuvar beter sig inne i huset. In tar sig alla på lämpligaste sätt, men hur man beter sig därinne är olika, hävdar Lasse.
– Jag drog ut lådor och rotade runt men smällde alltid igen allt igen så det syntes inte direkt att någon varit där. Andra river ut precis allt, sparkar runt i det, drar runt så i hela huset.
Lasse ger inte särskilt högt betyg åt polisens arbete mot inbrottstjuvar. Han tycker inte att polisen satsar på riktigt:
– Polisen måste ha en särskild grupp för bostadsinbrott, de måste avsätta mer resurser. Vanliga patruller som hamnar på inbrott har inte kunskaper, de kan pensla lite och ta lite foton och sedan får husägaren hem ett brev om att de inte har spaningsuppslag så ärendet är nedlagt, säger han.
En polisbil som cirkulerar i ett område kan avskräcka en inbrottstjuv och få honom att byta område, medger Lasse – men tillägger att polisbilar är sällsynta i villakvarter. Det bekräftas av poliser Corren talat med som säger att resurser saknas för att cirkulera i bostadsområden i sökandet efter eventuella tjuvar.