För den som deklarerar på papper och blir klar efter att servicekontoren har stängt har Skatteverket nu beslutat att det även går att lämna in pappersdeklarationen på ett servicekontor den 3 maj.

Vi kan inte förlänga inlämningstiden, för den är lagstiftad. Däremot kan vi bestämma hur vi tillämpar påförandet av förseningsavgifter, säger Johan Schauman, deklarationsexpert på Skatteverket, till TT.

Beslutet har tagits eftersom informationen om att Skatteverket inte längre har några brevinkast vid sina kontor ännu inte nått ut till alla. Redan under natten till onsdagen försökte vissa peta in deklarationer genom dörrspringor på olika servicekontor i landet.

De personer som före klocka 24 i natt, av gammal vana, försöker lämna sin färdiga deklaration hos Skatteverket och inte hittar något inkast har inte gjort något fel, säger Johan Schauman.

Och eftersom det är vi som stängt brevlådorna tar vi med det i bedömningen av förseningsavgiften. Vi kommer inte att påföra förseningsavgifter för dem som deklarerat i tid och lämnar in den på ett servicekontor den 3 maj eller som postar deklarationen senast klockan 24 i natt, säger Johan Schauman.