Jag hinner knappt kliva in på Lidhemsskolan innan en ung grabb studsar fram från ingenstans.
– Hej! Jag heter Eddie. Är det du som är Christoffer Nielsen? Jag ska intervjua dig! utbrister han utan att invänta svar.
En blivande journalist, helt klart.
– Så kul, vi kör! svarar jag.
Just nu pågår ”elevens val” på Lidhemsskolan. På schemat står det ”Att göra tidning” och VT är på plats i uppstarten för att hjälpa eleverna att komma igång.
Eleverna har själva valt sina artikelämnen. Eddie ska intervjua mig, det är inget snack om den saken. I övrigt är det sport och djur som intresserar eleverna mest.
– Alla gillar väl att läsa om djur, jag menar, alla gillar typ djur, säger eleven Leona Selimaj och kamraterna i hennes arbetsgrupp nickar instämmande.
De har helt rätt. Folk gillar att läsa om djur. I arbetsgruppen bredvid dem sitter en tjej och två killar som också ska skriva om djur. De har snöat in på bävrar.
– Det finns inte så mycket bävrar i Västervik, kan ni inte skriva en artikel om vilka djur som finns här? försöker jag.
De funderar en lång stund.
– Okej då, vi gör väl det då.
Elevens val är en fördjupning i de ämnen som finns med i kursplanen, berättar läraren Anna Johansson.
– Vi ser det som ett bra sätt för dem att lära sig göra efterforskningar och fördjupa sig i ett ämne, säger Anna Johansson.
Andra ämnen inom Elevens val är Regatta och Kustliv, Idrott och hälsa, Berättelse till film, Dans, musik och drama samt Natur och äventyr.
Runt om i klassrummen flödar kreativiteten. De märks att eleverna brinner för uppgiften.
– Jag älskar fiske! Jag kanske kan skriva om Pike Open, säger Adam Hjalmarsson.
Vi kommer överens om att han ska ringa Jonas Hellström som är med och arrangerar tävlingen. En annan elev vill intervjua en advokat och en vill intervjua en polis. Idéerna är många och bra. Jag hyser inga tvivel om att eleverna kommer få ihop sin egen tidning. VT kommer även publicera artiklarna som eleverna producerat i papperstidningen framöver. Bra frågor hade de också, eleverna.
– Måste man skriva allt folk svarar, tänk om de svarar jättelånga svar med massor av svåra ord? Vad ska vi göra då? undrar en av eleverna.
Man måste be dem tala så att man förstår, blev mitt svar. Och hellre att de pratar för mycket än att de inte pratar alls. Nästa fråga kom direkt.
– Kan man tvinga någon att svara även om de inte vill?
– Nej, vädjade jag. Men övertala går bra, om man gör det med hjärtat på rätt ställe.