När ett gäng omsorgstagare och ledsagare från kommunens äldreboenden åkte till Grekland i somras följde ett filmteam från SVT med. Resultatet blev dokumentärfilmen Greklandsresan. Filmen som gjordes av Eva Löfroth och Ulric Bellman, följer resenärerna genom hela resan, från idé till verklighet. Dokumentären sänds på SVT den 19 mars, men kommer förhandsvisas för resenärerna i Västervik på torsdag.

Resan arrangerades av ledsagare, tillsammans med initiativtagaren Dimitrios Sahpekides, som brukar anordna aktiviteter och utflykter på kommunens särskilda boenden. Det var andra gången som de anordnade en sådan här resa.

– Vi är ett helt team som sysslar med det här, jag hoppas det kommer synas. Och de äldre ser fram emot det, sa Dimitrios Sahpekides, till VT innan resan.

Det var en blandad grupp resenärer som åkte, en del hade aldrig tidigare varit utomlands, några var med på den förra resan också, som även den gick till Grekland.

När VT pratar med Dimitrios Sahpekides nu är han både nervös och nyfiken inför filmvisningen. Han beskriver det som lite jobbigt nu innan de sett det färdiga resultatet.

– Filmteamet var väldigt nöjda i alla fall. De ser den som en inspirationsfilm, som kan inspirera andra äldreboenden, berättar han.

Det viktigast är att omsorgspersonalen lyfts fram, tycker Dimitrios Sahpekides.

– De gör ett fantastiskt jobb, både under resan och hemma i vardagen.