Den 27 november är Anneli på väg hem från jobbet i Norrköping med de två hundarna Vilda och Doris därbak i kombin. Som vanligt är det lång kö mot Söderköping och Anneli bromsar in och puttrar långsamt framåt.

– Så kastar jag en blick i backspegeln och ser en bil komma i en jättehög hastighet, runt 100 kilometer i timmen, sen hinner jag inte mer förrän det smäller.

Anneli kör in i den framförvarande bilen, airbagen löser ut och när hon till slut lyckas ta sig ut möts hon av en skrämmande syn.

Artikelbild

Doris. Blev svårt skadad och kommer bli kvar på Strömsholms djurklinik i minst två veckor till.

– Bilen är så intryckt att det finns ingen kombi längre. Jag bara står och stirrar och undrar var hundarna är. Sen skriker jag.

Vilda, en sju år gammal golden retriever, sitter i dikeskanten 25 meter framför bilen. Hur hon har kommit dit vet ingen men troligen har hon kastats genom rutan.

–Jag rusar tillbaka och ser att buren där min jaktcockerspaniel är har blivit upptryckt mot taket. Jag försöker bända upp den men lyckas inte och till slut får jag hjälp av någon. Hunden är medvetslös och blöder ur näsan.

Anneli inser att hon måste till veterinären fort och försöker stoppa bilar i den mötande filen. Många kör förbi, men till slut stannar en farbror i en liten röd skåpbil.

– Han säger att han kan skjutsa mig och någon hjälper mig att lyfta in hundarna.

Väl framme på veterinärstationen i Norrköping kraschar Anneli själv ihop och får åka ambulans till akuten. Det visar sig att hon har fått hjärnskakning, en sprucken läpp, knäckt bröstben och ett revben och troligen ådragit sig en whiplashskada. På sjukhuset får hon beskedet att hennes Vilda inte överlevde.

– Ryggen var bruten. Det fanns ingenting att göra, säger Anneli.

Doris, den elva månader gamla jaktcockerspanieln, skickades först vidare till Valla djursjukhus i Linköping och sen till Strömsholm för vård. Hon har både en nackskada och en skallfraktur men läget är nu stabilt.

– Om mannen som körde oss till veterinären läser det här vill jag att han hör av sig till mig. Det han gjorde betyder jättemycket för mig, annars hade hon också varit död.

Föraren som körde in i Anneli är nu misstänkt för trafikbrott, men vilken brottsrubricering det blir är inte klart. De inblandade har ännu inte hörts.

– Som vid alla trafikolyckor kan man misstänka att ett trafikbrott är begånget, säger Jörgen Pettersson, förundersökningsledare.

Anneli Nordin anser att det också borde gå att polisanmäla föraren för att ha vållat den ena hundens död, men det finns inget sådant brott.

– Det tas upp i utredningen som en sakskada och blir en ersättningsfråga. Den som orsakade olyckan har inte gjort det avsiktligt och hade inget uppsåt, säger Jörgen Pettersson.

Anneli tycker att det känns ”fördjäkligt”.

– För mig är hunden ingen prydnadssak utan en levande varelse, en familjemedlem.