Strax innan klockan tre på eftermiddagen steker solen i Solstadström, det har den gjort hela dagen. Tomas Palmgren är avslappnad, trots att det bara är minuter kvar tills han ska svida om. Det till den traditionella tävlingsledardräkten, vita kläder och skepparmössan på huvudet. Utan det går det inte att genomföra racet, det är tradition vid det här laget.
Det var Tomas och hans fru Tina Palmgren som för fyra år sedan ville hitta på någonting för alla i området på midsommardagen. Och så var ankracet fött.
– Ja men det var något jag fick för mig att vi skulle göra, säger Tina Palmgren, eller Fru Anka i de här sammanhangen.
– Det är kul att hitta på något för barnen, och det är ganska kul för oss också, säger Tomas Palmgren, Herr Anka således.
Intresset har spridit sig, det här året kommer folk ända från Mörtfors för att vara med, berättar Tina Palmgren.
Några minuter innan start är det tunt med deltagare men helt plötsligt kommer det mycket folk på en gång.Tomas Palmgren samlar in de tävlande ankorna i en stor zinkbalja. Punkankor trängs med mer traditionella. Ett år var en WC-anka med och tävlade. En radiostyrd båt har gått på grund ett annat, nästan allt är tillåtet.
– Hur har du vallat?, frågan en av de tävlande en annan.
– Blått, kommer svaret.
Stämningen är uppsluppen, det finns korv och läsk att köpa för en tia, eventuellt överskott går till folkparksföreningen, men det har det aldrig blivit något överskott.
– Nej, det blir underskott varje år men det är vi själva i familjen som står för, så det spelar ingen som helst roll, säger Tina Palmgren.
De yngre förmågorna är laddade. David Söderlund-Brink och lillebror Axel har varit med i tävlingen ett par gånger tidigare.
– Det är kul, säger David.
Lillebror Axel har en listig taktik.
– Min anka har fartränder på sig, berättar han innan start.
Git och Juha Haukilahti är också med och tävlar. De verkar avspänt laddade och ställer i år upp med egentillverkade träankor.
– Vi har varit med varje år, det är kul och ett bra sätt att träffa alla här, berättar Git.
– Jag har kommit trea ett år, men i år går jag för vinst, säger Juha.
Och så går starten. Ankorna hälls i vattnet från baljan med några plask. Efter en omstart, motvinden är svår att bemästra den här tävlingsdagen, flyter det på bra ut mot "Kungen" statyn i strömmen i Solstadström. Nu kommer i alla fall lite tävlingsinstinkt fram, mest bland de yngre deltagarna.
Vem som vann? Det vet vi inte i skrivandets stund men "alla" är en bra gissning.