Under söndagen 30 juni var det sommarens uppstart för café Ärtholmen utanför Totebo. En populär aktivitet som funnits cirka 25 år. Varje sommar sedan mitten av 1990-talet driver Totebo-Yxereds samhällsförening caféet i ideell regi. Verksamheten lockar besökare även utanför Totebo.

Ärtholmen, som  är en oas på en udde i Hagsjön, har en lång historia. Stugan och marken iordningställdes av Totebo frisksportarklubb på 1940-talet av ett gäng personer som ville njuta av natur och motion, bland andra Eskil och Elna Fridell, Rolf Andersson med flera. 

Då frisksportarklubben lades ned tappade också stugan betydelse som samlingspunkt. Allt förföll och stugan var rivningshotad, innan samhällsföreningen med Anders Lagerman i spetsen beslutade att rusta stugan. Ett stort antal Totebobor har lagt ner många ideella arbetstimmar till det som idag är café Ärtholmen. Även andra aktiviteter ordnas på platsen, både privata och i samhällsföreningens regi.

Artikelbild

| Café Ärtholmen ett tidigare år.

Under sju cafésöndagar kommer det att bjudas på musik i olika former, även friluftsgudstjänst den 14 juli kl. 13:00, vilket är tradition. Caféet håller öppet söndagarna till och med den 11 augusti.