Otaliga är de bad- och kafégäster som varje sommar njuter på Gläntans stora uteservering på Vitudden. En solig dag kan det gräddas hundratals våfflor på Svenska kyrkans eget sommarhem. I år har tillströmningen varit något sämre än tidigare – då många, på grund av en felannonsering, trott att kaféet inte skulle vara öppet alla dagar i veckan. Men portarna står öppna måndag till lördag även i år, försäkrar Gun-Britt Mattsson, som tillsammans med Roger Appelqvist är den som håller i trådarna på Gläntan.
– Och på söndagen har vi kyrkkaffe härute, berättar hon.
Över en våffla och en kopp kaffe berättar Gun-Britt Mattsson och Roger Appelqvist om alla de frivilliga som gör verksamheten möjlig. I år är det uppåt 100 personer som, helt ideellt, hjälper till att brygga kaffe, grädda våfflor och servera gästerna. Gun-Britt har själv varit engagerad i caféet sedan 1959, Roger sedan 15 år tillbaka. Mycket jobb blir det – men det är ett kärt besvär.
– Det är så roligt. Visst är man trött när man går hem... börjar Gun-Britt.
– ... men lyckligt trött, fyller Roger Appelqvist i.
Kaféet fyller en viktig funktion för besökarna, vilket gör att arbetet känns extra meningsfullt, menar Gun-Britt Mattsson.
– Det är en slags social inrättning. Hit kommer folk för att träffas och prata.
De flesta föreningarna, däribland pensionärsföreningar, har uppehåll under sommaren – varför verksamheten är extra viktig för den äldre målgruppen.
– Många äldre skulle annars sitta ensamma hemma i sina lägenheter. De har ingenstans att gå, säger Gun-Britt Mattsson.
VT besöker Gläntan en mulen torsdag, men några modiga badgäster har ändå vågat sig på ett dopp. Vid ett av kaféborden sitter Inga-Lill och Lennart Fridh, som har en långväga gäst med sig. Sherrie Brady är från Albuquerque i New Mexico. Sherrie Brady och Inga-Lill Fridh träffades på internet 2010, genom en sajt för lapptäckesentusiaster. De båda vännerna har mycket gemensamt – båda är pensionärer i 70-årsåldern och har tidigare jobbat som lärare.
– Vi brukar åka till Gläntan, men för Sherrie är det första gången, säger Inga-Lill Fridh.
I köket hittar vi en av frivilligarbetarna som gör kaféverksamheten möjlig. Anita Rolof har jobbat ideellt på Gläntan i sju år.
– Det är roligt och spännande, säger hon.