Hamnen vill fortsätta sopverksamhet

Soporna på Lucerna är tillbaka och klagomålen likaså. Men sopor i hamnen är något som Västerviksborna och turisterna får vänja sig vid.

Boende. Lennart Söderberg har tidigare föreslagit att skylten "Välkommen till Västervik" ska flyttas från kajen där soporna lastas.

Boende. Lennart Söderberg har tidigare föreslagit att skylten "Välkommen till Västervik" ska flyttas från kajen där soporna lastas.

Foto: Karin Hertz

Soporna2015-08-19 07:00

– Vi arbetar på att stärka upp verksamheten i framtiden, det blir kanske inte mer sopor men vi vill behålla den volym vi har idag, säger hamnchefen Carl-Johan Carlstedt.

Det var i förra veckan som sopleveranserna kom tillbaka till hamnen i Västervik. Detta efter ett kortare sommaruppehåll. Klagomålen lät inte vänta på sig. Flera personer som vistades på Gränsö och i farleden in till Västervik hörde av sig till VT för att förfasa sig över trasiga balar med sopor, lukt och flugor.

– Vi kände direkt när soporna var tillbaka. Det är ju mindre roligt när bekanta och andra inte vill komma hit på grund av lukten, säger Lennart Söderberg, sommarboende på Vitudden.

VT följde med ut på en båttur till Lucernakajen där soporna lastas. Vinden ligger på mot centrum så någon lukt kändes inte vid tillfället. Plasten runt balarna såg dock ut att vara i dåligt skick. De flesta var trasiga och soporna låg öppna, vilket fåglarna uppmärksammat med stort intresse.

– Härligt välkommande va? skojar Lennart Söderberg och pekar på banderollen med texten ”Välkommen till Västervik” strax bredvid sopberget.

Tidigare i somras, under de varmaste veckorna, var lukten som värst. Som VT tidigare berättat var det många som klagade då. Även näringsidkare vittnade om kunder som klagat. I synnerhet de som reste med skärgårdsbåtarna och de som besökte serveringen vid Gläntan. VT har varit i kontakt med näringsidkare i området nu och än så länge har det inte kommit in några större klagomål.

– Jag kan hålla med om att det inte ser så trevligt ut för alla som kommer hit, men inga kunder har klagat som jag känner till, säger Per Johansson som driver hotellet och spat på Gränsö.

Gunnar Boman på Lysingsbadet säger samma sak.

– Just nu luktar det ingenting och kunderna verkar inte ha uppmärksammat det än så länge, men allt beror ju på hur vinden ligger, säger han.

Hamnen har i dagsläget inga planer på att utöka sopverksamheten, men de arbetar för att få behålla de volymer som tas emot idag.

– Vi kollar på flera tänkbara verk som vi tror kommer behöva sopor till sina förbränningar, berättar Carl-Johan Carlstedt.

– Exempelvis Linköping kan bli aktuellt då deras verk ska utökas nästa år.

Finns det något ni kan göra för att förbättra hanteringen av soporna?

– Det finns alltid saker vi kan bli bättre på. Jag tycker inte heller att det ser så trevligt ut. I hanteringen går plasten sönder och vi arbetar på att hitta en lösning där. Nästa vecka ska vi träffa en annan leverantör som har armerad plast runt balarna.

– Vi vill hitta lösningar som passar för alla och vi jobbar oss fram men det kan ta lite tid. I framtiden hoppas jag att vi kan ha hittat en lösning som är så bra som möjligt för alla.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om