Så ska notan för hyrpersonal halveras

Kostnaderna för bemanningspersonal i landstinget i Kalmar län har fortsatt att stiga under 2014. Trots det är politikerna optimistiska om att bryta trenden.

Bristvara. Inom vården finns det flera bristyrken. Kostanderna för att täcka upp vakanser med inhyrd personal har stigit under en följd av år.

Bristvara. Inom vården finns det flera bristyrken. Kostanderna för att täcka upp vakanser med inhyrd personal har stigit under en följd av år.

Foto: Ahl Matilda

Svårlöst problem2014-11-17 17:36

Under flera år har målsättningen från landstinget i Kalmar län varit klar: kostnaderna för personal från bemanningsföretag ska minska.

Hittills har det varit svårt att leva upp till den målsättningen. 2014 ser inte ut att bli något undantag. Fram till och med september hade hyrläkare och annan inhyrd personal kostat 68,7 miljoner kronor, en ökning med nästan 5 miljoner kronor jämfört med samma period förra året.

Samtidigt finns det i landstingets budget för de kommande åren en målsättning att kostnaden ska halveras till 2017.

Vad är det som säger att ni ska lyckas nu – när ni inte har lyckats tidigare?

– Tidigare har det varit en målsättning. Den här gången finns det en handlingsplan med bra åtgärder, säger Yvonne Hagberg (S), ordförande i personalutskottet.

Hon räknar upp några faktorer som gör politikerna optimistiska:

* Den nya sjuksköterskeutbildningen i Västervik. Även om det är hyrläkarna som debatterats mest offentligt, så kostar sjuksköterskebristen pengar. 2016–2017 hoppas landstinget på tillskott av nyutexaminerade sjuksköterskor i den norra länsdelen.

– Att många av dem som studerar kommer från närområdet gör att vi kan hoppas på att de stannar här, säger Yvonne Hagberg.

* Fler läkare under utbildning tas emot. 25 nya platser för läkare som gör specialisttjänstgöring.

– Vi kan inte ställa samma krav som på färdigutbildade läkare, men ST-läkarna kommer att bidra, säger Yvonne Haberg.

* Inrättande av en resurspool. Förebilden är hämtad från folktandvården. Där gör personal från kliniker där man är fullbemannad inhopp på på platser där man har luckor i bemanningen. Enligt Yvonne Hagberg är erfarenheterna från tandvård väldigt goda.

Insatserna räcker inte. Yvonne Hagberg säger att landets landsting börjat diskutera med varandra via organisationen, Sveriges Kommuner och Landsting. Syftet är att få till ett tak på de ersättningar som betalas ut till bemanningsbolagen. Kostnaderna har stigit kraftigt, och även om Hagberg har förståelse för att det finns landsting som lider ännu mer av personalbrist än Kalmar län, så ifrågasätter hon den kostnadsökning som varit.

– Jag undrar om det verkligen råder läkarbrist, eller om det är så att de läkarresurser som vi har inte används på rätt ställe.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om